• Stefan Alhag

Årets Unitedspelare sammanfattar säsongen


Halimatu Ayinde tog emot utmärkelsen av klubbens Katy Eriksson inför matchen mot Umeå i sista omgången. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Inför matchen i sista omgången fick Halimatu Ayinde mycket välförtjänt pris som Eskilstuna Uniteds bästa spelare i år.

Hemsidan bad mittfältaren, som trivs med att göra det jobb som inte syns i statistiken men är så oerhört viktigt för laget, att summera den udda fotbollssäsongen 2020.


När man har följt nigerianskan i de 21 (av 22) matcher hon spelat, har man gång efter gång imponerats av hennes arbetskapacitet. Om en lagkompis gör ett misstag, då är hon ofta där, städar upp och vinner tillbaka bollen.

Lika imponerande är hon att se i närkampsspelet. Halimatu går gärna in med axeln och är bevisligen väldigt stark i kroppen, för ofta får hon motståndaren ur balans och vinner således enkelt duellen. Allt helt enligt regelboken.

Själv låter hon sig dock inte vara helt nöjd.

- Jag är hedrad och tacksam över att ha fått den här utmärkelsen. Men för mig känns det ändå inte som en bra säsong. Skälet är att jag hade stora förhoppningar om att vi skulle ta oss till Champions League-spel sett till hur vi avslutade 2019. Men nu får jag ladda om för att nå det målet nästa år i stället, säger Halimatu Ayinde.


Dagen efter sista omgången, där det blev en av alltför många uddamålsförluster, låter vi nu alltså nyckelspelaren på mitten sammanfatta året.

- Vi kom på tionde plats. Inte vad folk hade väntat sig och inte heller vad vi spelare trodde. Men i fotboll kan man bara så som man skördar, om du ger mer insats så får du mer tillbaka. Allra viktigast är ändå att vi blev kvar i ligan, vi har lärt oss mycket och hoppas kunna rätta till många saker för att få ett bättre 2021.

En del röster har höjts om saknad spelglädje med mera. Vad säger du?

- Jag förstår att fansen inte är glada över våra prestationer och de har rätt att känna så. De trodde på oss och vi borde ha kunnat göra bättre än de fått se. Men jag hoppas de förlåter oss för detta och inte ger upp. Vi lovar att förbättra oss.


Som nämnts tidigare är det inte i de vanligaste statistikkategorierna vi kan läsa oss till Halimatu Ayindes betydelse. Hon har till exempel noll mål och två assists på sina 21 framträdanden. Hon ser också offensiven som en stor utvecklingspotential:

- Jag är inte nöjd med den biten och tycker att jag borde bidra mer. Visst, jag är en defensiv mittfältare och min primära roll är att stanna på försvarssidan, men det ska inte vara en ursäkt för att inte följa med i anfallen och skapa farliga situationer när det är läge för det.

Hur var det att spela en hel säsong med inga, eller nästan inga, fans på läktaren?

- Inte enkelt. Fansen ger oss extra motivation när spelet inte riktigt fungerar på planen. Samtidigt är det givetvis väldigt viktigt att folk håller sig friska och i säkerhet under pandemin. Men visst har vi saknat den livliga atmosfären som publiken skapar.

Till sist, vilket minne kommer du främst att ta med dig från säsongen?

- Mest minnesvärt är vändningen och segern mot Djurgården. De ledde med 2-1 när vi gick in i den 76:e minuten. Sedan svängde allt när Sonia kvitterade och Felle satte segermålet. Det var så känslosamt och dramatiskt för om vi hade förlorat där vet jag inte hur det hade slutat för oss. Så tack så mycket till Sonia och Felle för att de såg till att säkra den segern.

Och vi riktar givetvis ett minst lika stort tack till Halimatu Ayinde, Årets Unitedspelare som starkt bidragit till att det blir OBOS Damallsvenskan på Tunavallen även 2021!

Stefan Alhag

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup