• Stefan Alhag

Amanda - sträng matte med fotboll i generna


Nyförvärvet Amanda Nildén har fotbollen nära på alla sätt, både på och utanför planen. Foto: Fredrik Karlsson/Bildbyrån

Pappa och farfar spelade i högsta serien i Sverige.

Sedan i onsdags har även Amanda Nildén gjort det.

I hemsidans långa intervju får ni i dag veta mycket mer om vårt senaste nyförvärv. Som vad tiden i Brighton lärde henne, hur hon är som matte till Arnold och vad hon ser som plus och minus med att vara ihop med en som också spelar fotboll.


Bortamötet med Djurgården blev knappast en match United och dess fans kommer att lägga på minnet onödigt länge. För 21-åriga Amanda var det dock speciellt då hon gjorde sina första 45 minuter i OBOS Damallsvenskan.

- Det kändes väldigt roligt att spela match i Eskilstunatröjan för första gången, dock inte resultatet vi ville ha. Jag tycker inte riktigt vi fick igång det spel vi ville ha så allt blev lite halvdant, men som tur är så möter vi Uppsala på måndag och kan ta revansch.


Sommarvärvningen Amanda berättar om tankegången innan hon skrev på för United:

- Det var inte helt givet att flytta hem till Sverige just nu. Jag hade pratat en del under våren att jag var sugen på det men inget konkret. Jag gillade att spela utomlands men kände att spelar jag i Sverige nu betyder inte det att jag stänger någon dörr till att spela utomlands igen. Så jag kände att det var rätt att gå till Eskilstuna även fast jag hade alternativ utanför Sverige också.

Vad känner du att åren i engelska Brighton & Hove Albion främst gav dig?

- Jag tar med mig massor därifrån. Jag har lärt mig mycket om mig själv både på och utanför planen. Jag har lärt mig ett annat sätt att se på fotbollen, där är det väldigt mycket fokus på det fysiska och väldigt individuellt vad man ska göra för att slå sin spelare. 

Att Amanda är vänsterfotad var en anledning till att tränare Magnus "Munken" Karlsson ville ha in Amanda i truppen. Mot Djurgården hann hon ge några exempel på vad den foten kan åstadkomma när hon spelade vänsterytter i den andra halvleken.

Om du får välja helt fritt, spelar du helst vänsterback eller vänsterytter och varför?

- Det är svårt att säga, beror lite på vilket spelsätt vi använder. Men i ett klassiskt 4-4-2 vill jag vara vänsterback. Nu när vi spelar 3-4-3 mera så kan jag gärna vara wingback. Men jag spelar såklart där Munken vill ha mig.

Du hade ett par avslut i debuten. Ska vi tro att det kan bli några mål från din sida eller ser du dig mer som framspelare?

- Assist har väl varit mer min grej från backpositionen. Men så klart är poäng något man alltid vill försöka hjälpa laget med.


Amanda har alltså sannerligen fotbollen i blodet.

Pappa David var med i AIK:s 73-kull och tog sig tillsammans med kände målvakten Magnus Hedman upp till Solnaklubben A-lag där han gjorde fyra framträdanden i Allsvenskan.

Farfar Jim var AIK trogen hela sin karriär och hann göra 20 säsonger där och hela 124 allsvenska matcher.

Vad har du lärt dig av dem, Amanda?

- Jag bollar mycket fotboll med pappa och får ut mycket bra saker både vad som varit bra/lite sämre och vad som kan bli bättre. Vi brukar alltid prata direkt efter en match och diskutera lite. Med farfar blir det också mycket fotboll också men han är svår att imponera på så där får man ofta höra vad som behöver utvecklas men mycket bra snack.


Det slutar inte med fotbollskopplingar där. Systern Matilda spelar i Brommapojkarna och flyttades i år i upp till A-truppen och väntar på debuten i Elitettan, plus att hon har landslagsmeriter från U17.

Amanda är dessutom tillsammans med Viktor Gyökeres, även han U-landslagsmeriterad och han har kontrakt med Premier League-klubben Brighton men var senast utlånad till tyska St Pauli.

Fördel och nackdel med att vara ihop med en fotbollsspelare, Amanda?

- En stor fördel är att vi förstår varandra väldigt bra när det kommer till allt runt fotbollen. Vi vet själva vilka situationer man kan sättas i och vad som behöver göras för att prestera sitt bästa. Nackdelen kan väl vara att det ibland blir lite för mycket fotboll, då det kan vara bra att tänka på annat och inte bara ha fotbollar som snurrar i huvudet.


Amanda med valpen Arnold. Foto: Privat

En sådan sak är att ta hand om Arnold (ej döpt efter Schwarzenegger, en fråga Amanda får ofta). Det är en fem månader gammal fransk bulldogg som Amanda och hennes föräldrar turas om att sköta.

Hurdan är du som matte till en hund?

- Jag skulle säga att jag försöker vara sträng för att han ska lära sig nu när han är valp. Men det blir väldigt svårt ibland när han tittar på en med sina söta små ögon ...

Hur skulle en kort beskrivning av dig som person låta?

- Jag gillar alla typer av bollsporter och spelar väl golf, padel och tennis mest. Jag gillar att ha det rent hemma även om jag är lite slarvig av mig. Jag tillbringar mycket tid med mina nära och kära och jag älskar att hitta på nya saker.


Amanda har lägenhet i Eskilstuna men åker ofta till Stockholm för att kunna träffa familjen och kompisarna där. Målsättningen med fotbollskarriären på sikt är högt ställd.

- Jag vill bli så bra som jag kan, jag vill vinna titlar och jag vill göra A-landskamper.

En framgångsrik tid i Eskilstuna United vore givetvis ett bra steg på resan mot allt detta och kanske får hon nästa möjlighet att visa sina fotbollskvalitéer på måndag.

Då kommer nykomlingen Uppsala till Tunavallen och där kan Amanda dessutom försöka ge sig själv en tidig 22-årspresent (hon fyller år på fredag den 7 augusti).

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Uppsala, omgång 8 i OBOS Damallsvenskan

När: Måndag 3 augusti klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup