• Stefan Alhag

Blivande läkare med känslig vänsterfot


Elise Stenevik är bara 20 år men har redan gjort fyra säsonger i norska Toppserien – motsvarigheten till OBOS Damallsvenskan.

Inte nog med att hon spelar fotboll på elitnivå, dessutom pluggar hon till läkare.

Hemsidan ger er nu chansen att lära känna Eskilstuna Uniteds nya innerback lite bättre.

- Det var ett jättesvårt beslut att flytta från Norge. Jag har kärleken, familjen plus släkt och vänner här och jag kommer att sakna dem väldigt mycket, säger Elise och fortsätter:

- Samtidigt kändes det här rätt och som ett steg uppåt i karriären. Min känsla är att högsta serien i Sverige håller bättre klass än den norska.

Sedan mittfältaren Ingrid Schjelderup lämnade United har truppen saknat norskt inslag men den luckan fylls alltså de närmaste två åren av vänsterfotade Elise Stenevik. Hon har tidigare i karriären spelat offensiv mittfältare eller hållit till på en kant.

- Fast nu har jag vant mig vid att spela i försvaret. Jag har varit ytterback också men nu har innerback blivit min position.

Hon kommer från Florö men bytte inför säsongen 2016 klubb till Arna-Björnar från Bergen. Där har hon noterats för 23 spelade matcher (cup inräknat) samtliga de tre senaste åren och i den klubben har hon alltid spelat back. Det innebär dock inte att hon inte bidragit till offensiven.

- Nej, jag har slagit många frisparkar och hörnor och skulle säga att jag har en ganska känslig och bra fot för sånt.

Vad vet du om din nya klubb Eskilstuna United?

- Inte särskilt mycket faktiskt. Jag har pratat med "Munken" ett tag under senhösten. Av spelarna vet jag bara att jag har spelat mot Loreta Kullashi i U-landslagssammanhang.

Faktum är att Norge slog Sverige med 2-1 i fyrnationsturneringen på U23-nivå i slutet av augusti. Elise spelade då hela matchen, Loreta byttes in i blågult med ungefär en halvtimme kvar. På bänken fanns ytterligare två av Elises blivande lagkamrater i form av Matilda Plan och ett annat nyförvärv, Anna Oscarsson.

Elise Stenevik har gjort sex U23-kamper, 13 för J19, tolv för J17 och tio för J16, hon har med andra ord varit med hela vägen och frågan är när hon även får chansen i A-landslaget?


Parallellt med alla starka prestationer på fotbollsplanen har hon alltså dessutom börjat plugga för att bli läkare. En termin har hunnits med hittills.

- Jag tänker fortsätta med samma utbildning under våren. Då blir det att pendla till de obligatoriska sakerna på skolan och i övrigt pluggar jag i Sverige.

Läkarlinjen känns som en tuff utmaning, är du orolig att det blir svårt att hinna med både det och fotbollen?

- Det kan säkert bli jobbigt vissa perioder men jag har hittills sett det som att fotbollen går i första hand om jag måste välja. Till hösten kommer jag sedan att ta ett uppehåll från läkarutbildningen och kanske läsa ekonomi eller något annat.Vilken sorts läkare har du siktet inställt på att bli?- Jag har inte bestämt mig ännu. Men det skulle kunna bli ortoped eller idrottsläkare.

Som ni märker är det en väldigt ambitiös spelare som har skrivit på för 2020 och 2021 i United och som ska flytta till Eskilstuna i januari i samband med att den gemensamma lagträningen drar igång.

Till sist, hur skulle du beskriva dig som person och hurdan är du på planen?

- Oj, det är alltid svårt. Men privat skulle jag nog säga att jag är snäll och lugn. På planen har jag inte varit en som hörts särskilt mycket tidigare men det senaste året ändrades det, då började jag prata mer.

Vi hälsar så klart Elise Stenevik varmt välkommen till United!

Stefan Alhag

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup