• Stefan Alhag

Boostad Emelie har höjt lägstanivån


Målvakten Emelie Lundberg gör ett starkt 2019. Hon vet även vilken räddning hon är allra mest nöjd med hittills under året. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Med boostat självförtroende och höjd lägstanivå gör Emelie Lundberg en stark säsong i Eskilstuna United-buren.

Men vilken räddning är hon allra mest nöjd med i år? Och vem är den lurigaste motståndaren i serien?

Lär känna hon som har uppdraget att "stå i vägen" bättre i hemsidans långa intervju inför Piteå hemma i morgon.


26-åriga Emelie, med rötterna i Mesta och Triangeln, hade en lite kluven vår. För när allt fokus i våras hamnade på att United inte gjorde mål, var hon ändå kraftigt bidragande till att laget inte heller släppte in speciellt många.

- Det var tungt då när vi inte fick sista tredjedelen i balans, vi nötte på men det ville inte släppa. Personligen utvecklades jag mycket då och har fått mer delaktighet i anfalls- och försvarsspelet. Jag har boostat mig själv med energi och självförtroende och det har hjälpt mycket. Så klart att jag var nöjd med min insats i våras men att inte göra mål och få poäng vägde över då.

Vad har du förbättrat mest i ditt spel?

- Jag har höjt min lägstanivå och fått mer pondus. När jag varit missnöjd med någon match är det för att jag haft så bra högstanivå, inte för att jag gjort en "dålig" insats.


Senast mot Djurgården bidrog hon med en spektakulär frisparksräddning på Olivia Schoughs försök plus en sylvass fotparad på ett närskott.

Vilken var du mest nöjd med, och vilken är din bästa räddning för året?

- Självklart är det skönt att göra en snygg frisparksräddning så den höjde väl mitt självförtroende så jag kunde göra reflexräddningen senare. Min bästa i år är i slutet mot Limhamn/Bunkeflo borta när vi vann med 1-0. Tre viktiga poäng så den räddningen var riktigt skön.

Enda sommarvärvningen United gjort är en målvakt (Cosette Morché). Hur reagerar du på det?

- Konkurrens är alltid bra och triggar mig att bli bättre. Jag har haft bra konkurrens med Cornelia (Baldi Sundelius) under året och kommer det en målvakt till blir jag bara bättre. Samtidigt kan man alltid lära sig saker av andra. Så jag blir sporrad av det, inte orolig.

Många, inte minst målvakter, har lite vidskepliga saker för sig. Har du det?

- Jag har en del rutiner men berättar jag om dem blir det inte samma sak. Vill inte jinxa någonting ...


Förr om åren har United haft en rad spelare med i A-landslagstrupperna. På sistone har det inte varit så och Emelie Lundberg är en av dem som "tappat" sin plats.

- Självklart är det alltid kul att representera sitt land men det är i klubblaget jag känner mig som bäst och kommer jag med i landslaget är det ett bevis på att jag har gjort någonting bra. Det är inget jag lägger fokus på nu men blir jag uttagen är jag redo att ta chansen.

Vem i OBOS Damallsvenskan har de lurigaste avsluten?

- Det är svårt att säga. Finns många bra i serien och jag tror inte att jag har mött den lurigaste ännu.


På söndagen är det alltså dags att möta Piteå, detta Piteå som vållat Eskilstuna så stora problem och Emelie, som varit i klubben länge, har ju varit med om den långvariga jakten på att äntligen vinna över det laget igen.

- Problemet för oss har varit fysiken. De vinner matcher på sitt fysiska spel, jag tycker inte att de är ett bättre fotbollslag än vi, har inte bättre spelare än vi men de har varit mer fysiska. De är bra där, och på fasta situationer.

Ja, June Pedersens hörnor är en mardröm för många målvakter. Slår hon de hörnor som är värst för en målvakt att freda sig mot?

- Det svåra med hörnor är att man aldrig vet var de hamnar. Piteås är kluriga och jag tror att det är en sak som de vunnit mycket på senaste åren. Tränar man hörnor flera gånger i veckan blir man till slut bra på det och då blir det ett hot för motståndarlaget oavsett var hörnorna hamnar.

Vad talar för att ni tar första segern på fem säsonger mot dem nu på söndag?

- Att vi spelar vårt spel och kan vara mer fysiska än Piteå. Vårt anfallsspel och försvarsspel mot felvända spelare kommer att bli avgörande.


Vi släpper förstås inte Emelie innan hon har svarat på våra Fem fotbollsfria frågor:

1. Vad är det bästa med staden Eskilstuna och om du fick ändra något, vad skulle det vara?

- Svårt att säga. Jag är född och uppväxt här, har bott hela mitt liv här så det är nog mycket som är bra men jag kan inte sätta fingret på vad som är bäst. Jag skulle vilja ha fler platser att hänga på längs med ån. Glasskiosker, restauranger, barer och så vidare. Ån är det som gör Eskilstuna och då måste man utnyttja den rejält.

2. Vilken personlighetsroll tar du i en grupp, har hört att du skojar rätt mycket i truppen?

- Jag kan skoja väldigt mycket, ibland kanske för mycket. Men samtidigt kan jag vara väldigt seriös och sårbar. Det måste man kunna variera mellan.

3. Vilken serie följer du slaviskt?

- Oj, slaviskt är att ta i men jag följer gärna serier med många säsonger. Det finns flera att välja bland. Har precis kollat klart på Wentworth så direkt började jag om från säsong 1.

4. Vilket land drömmer du om att besöka och varför?

- Det finns många men jag skulle gärna vilja åka till Japan och få smaka riktig sushi. Fast just nu står Spanien högst upp på listan för där står en nybyggd lägenhet som mina föräldrar precis har köpt.

5. Hösten kopplas ofta till kräftor och surströmming. Vilket av det äter du helst?

- Fy fan, säger jag till surströmming ... och jag älskar att skala kräftor, så där har du svaret!

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Piteå, omgång 14 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 18 augusti klockan 16.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup