• Stefan Alhag

Skön cupseger i blåsten - Plan världsmästare


Sonia Ngozi Okobi gjorde mål och Emelie Lundberg höll nollan mot Umeå. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Eskilstuna United glänste inte - men grejade det viktigaste.

Det blev seger i Svenska Cupen hemma mot Umeå, Sonia Ngozi Okobi gjordes matchens enda mål.

På Tunavallen saknades Matilda Plan - hon passade på att i stort sett samtidigt bli världsmästare i bandy.


Det var rejäl medvind för det lag som spelade i riktning mot järnvägsspåren när cupgruppspelet drog igång på lördagen. Första 45 hade Umeå vinden i ryggen och den allsvenska nykomlingen skapade några fina lägen. Ett skott i stolpens utsida, Emelie Lundberg såg dock ut att ha koll på läget där, en farlig skarvning från nära håll som Lundberg hann med att stoppa samt ett friläge efter missad Unitedrensning där skottet var svagt och gick utanför.

United hade nog ändå det allra bästa läget före pausen. Julia Tunturi blev fri men fick skjuta med högern, hon är som bekant vassast med vänstern, och målvakten kunde rädda så det stod 0-0 halvvägs inför 249 tappra, vindpinade åskådare.


United tog över allt mer efter sidbytet och med assistans av vinden. Ändå fick Umeå till en sylvass chans med ett hårt skott i ribban. Men det mållösa läget stod sig ända till knappt kvarten återstod.

Då väggade sig Sonia Ngozi Okobi fram med hjälp av Loreta Kullashi och kunde pricka in 1-0. Gästerna från Västerbotten försökte flytta fram och få till en kvittering men var aldrig riktigt nära i slutskedet.

- Vi spelade inte så värst bra. Vi fick inte till det kollektiva försvarsspelet, hade svårt att vinna dueller och hittade därför aldrig något flow i spelet. Men vi vann, det är trots allt vad det går ut på, sammanfattar tränaren Magnus "Munken" Karlsson.

Det såg lite ringrostigt ut på flera håll i United och ingen stack ut extra i dag, Vaila Barsley fick priset som hemmalagets bästa.

Hos Umeå imponerade lagkaptenen och innermittfältaren Fanny Hjelm-Rönnlund med ett lätt, trippande steg och en fin förmåga att fördela bollar.


Eskilstuna United fick klara sig utan Matilda Plan som på lördagen spelade VM-final i bandy för Sverige mot Ryssland. Den matchen pågick till stora delar samtidigt som Uniteds cupdrabbning och det blev guld för de blågula efter seger med 3-1.

Om Matilda Plan bidrog?

O ja, hon gjorde de två första målen.

Vi skickar givetvis ett stort grattis och hälsar världsmästaren välkommen hem från Norge till Tunavallen så småningom!

Stefan Alhag

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup