• Stefan Alhag

Efter utvecklande lån - nu ska Elin bli tuffare


Elin Rombing har ännu inte prickat in något skott i högsta serien men längtar förstås efter det när hon nu är tillbaka i United efter ett nyttigt och lyckat år i Örebro. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Elin Rombing lånades ut till Örebro ett år - när hon återvände till Eskilstuna United 2020 gjorde hon det med mer allsvensk rutin.

Inför det SVT-sända mötet med Piteå får ni veta mer om slitvargen på det centrala mittfältet. Som var hon alltid vill sova natten före en match, vilka delar av spelet hon jobbar hårdast på att förbättra och vilken maträtt hon åt väldigt mycket av i vintras.


Efter en hel del bänknötande bestämdes att Elin skulle testa lyckan i Örebro 2019. Facit där blev bra, spel i 20 av de 22 omgångarna varav 17 av dessa från start.

- Det blev väldigt bra för min del. Jag fick spela mycket och utvecklades tack vare det. Jag behövde det för att bli en bättre fotbollsspelare. Örebro tog bra hand om mig, tränarna och lagkamraterna hjälpte mig hela tiden att bli bättre och jag är jättetacksam för det. Jag lärde mig mer om mig själv och lämnade min trygga zon.

Med tanke på det, var det helt givet att återvända till United i år?

- Nej, inte givet även om det var målet. Men när tiden i Örebro var så lyckad hade jag tankar på att stanna. Sedan tränade jag med Eskilstuna två veckor efter säsongen och kände då att jag hade utvecklats. Jag pratade med Munken igen och gillar verkligen sättet han arbetar på. Jag kände att förutsättningarna var annorlunda nu och därför valde jag att komma tillbaka.


Elin är bara 22 år men det är ändå länge sedan hon debuterade i högsta serien. 2016 blev det elva matcher för United. Totalt är hon snart uppe i 60 framträdanden i det som nu heter OBOS Damallsvenskan - men det lyser ännu en nolla i målkolumnen.

- Självklart vill jag göra ett mål snart och det skulle vara extra kul om jag lyckades göra ett avgörande mål och få känna den känslan.

Jag tycker att du har gjort ett par riktigt bra insatser på sistone, kanske främst den mot Växjö. Hur känner du själv?

- Det har känts bra i de senaste matcherna och jag kommer in i det mer. Det gäller bara att fortsätta vara 100 procent i allt jag gör.

Vad jobbar du mest på i ditt eget spel?

- Det är att vara tuff och vinna dueller i försvarsarbetet samt att därefter hitta rätt position offensivt. Jag vill spela mer i position än att röra mig alltför mycket.

United som lag har varvat bra och mindre bra prestationer i år. Det som såg väldigt bra ut mot Växjö var inte alls lika lyckat mot Umeå i onsdags. - Det är svårt att säga vad det beror på men mot Växjö tycker jag vi var med från början och satte försvarsspelet så att anfallsspelet kom igång. Vi behöver vara med och vilja vinna från början i alla matcher.

Allt är dock som bekant inte bara fotboll och Elin tog sin högskoleexamen i ekonomi i somras.

Drömyrke efter fotbollskarriären?

- Det är lite oklart men jag har alltid velat arbeta på en bank.

Likt många andra elitidrottare är Elin en dålig förlorare, till och med på den nivån att det kan vara säkrast att undvika vissa aktiviteter ...

- Ja, dålig förlorare gäller i allt. Jag har till exempel jättesvårt att spela sällskapsspel med familjen då jag inte klarar att förlora. Det händer att jag gått därifrån för att jag blivit så arg och då har ju stämningen inte blivit så bra. Jag hör att du är lite vidskeplig också, med bestämda rutiner före matcher?

- Ja, jag vill göra saker i en speciell ordning och även göra samma saker. Ett exempel är att jag gärna vill sova hemma hos mina föräldrar dagen innan en match.


När det gäller samlingar eller liknande kan ni vara ganska säkra på att Elin Rombing inte är den som dyker upp med andan i halsen i sista sekunden.

- Jag är alltid i tid, det värsta jag vet är att komma för sent. Jag blir stressad av att vara sen eller ens att vara nära att komma för sent. Då är jag hellre där för tidigt.

Och så sägs det att jag ska fråga hur mycket lax du åt under vintern och våren?

- Hahaha, det blev väldigt mycket ett tag. Varför vet jag egentligen inte, det handlade nog bara om att jag tycker det är gott. Men numera äter jag inte så mycket lax.


Med tanke på att Uniteds nästa uppgift är Piteå hemma på söndag kan vi väl anta att Elin somnar hemma hos föräldrarna på lördagskvällen. Om hon laddar upp med lax är mer tveksamt men hon är säkerligen på plats på Tunavallen i god tid.

Det var väldigt länge sedan United lyckades besegra Piteå. Vad är nyckeln för att äntligen bryta den trista trenden mot dem?

- Vi måste fightas ända in i det sista. Vinna alla dueller och ha viljan att vinna matchen. Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Piteå, omgång 11 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 16 augusti klockan 15.30

Var: Tunavallen, matchen sänds i SVT och på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup