• Stefan Alhag

Elise utelåst under lärorikt debutår i Sverige


Vårt norska inslag Elise Stenevik anser att det varit väldigt utvecklande att möta så många skickliga anfallare som hon fått göra under första säsongen i Sverige. Foto: Morgan Nyberg Boussard

På söndagskvällen har Elise Stenevik avslutat sin första säsong i Sverige.

Allt talar för att Eskilstuna United då är klart för allsvenskt spel även 2021, men vänsterbacken betonar att fokus är på sista uppgiften mot Umeå först.

Här får ni veta mer om norskan vars dialekt skapat vissa problem inom laget och så får vi även förklaringen till varför hon blev utelåst ur sin egen lägenhet.


Vi ska förstås inte skrämmas mer än nödvändigt. Piteå och Djurgården måste gå förbi samtidigt som Umeå slår United med minst nio bollars marginal. Ni förstår att det krävs något alldeles osannolikt om Eskilstunalaget ska åka ur.

- Vi är i realiteten klara för Damallsvenskan 2021. Det känns så gott som omöjligt att det inte blir så. Men vi är självklart inte nöjda med tabelläget och att det finns minsta risk för nerflyttning med en omgång kvar. Vi hade siktat högre, säger Elise.

Varför har ni hamnat i det här läget?

- Det vill jag inte spekulera i ännu. Just nu gäller det att fokusera på Umeå, sedan får vi ta en grundlig utvärdering av säsongen. Bästa sättet att utvecklas är att lära sig av sina egna misstag. Jag ska lära mig av de fel jag har gjort och är övertygad om att alla i laget och klubben tänker på samma sätt för att vi ska bli utvecklas.


Elise, liksom hela laget, inledde som bekant bra och tog en fin skalp mot Rosengård borta i omgång tre. Men sedan kom en olycklig match där Elise slängde sig för att täcka skott och råkade få bollen på armen. Det gav utvisning efter mindre än en kvarts spel, laget förlorade med 2-3 mot Kristianstad och därefter började United hacka allt mer i prestationer och resultat.

- Min första säsong i Sverige har varit väldigt lärorik. Jag tycker att det är kul att spela mot så många duktiga anfallare som både har högt tempo och fin teknik. De ger mig en stor utmaning och när man lyckas matcha dem ger det en väldigt bra känsla, säger Elise som har spelat 17 (alla dessa från start) av de 21 omgångarna hittills.


Även utanför planen har ju mycket hänt och norska Elise har upplevt hur de två grannländerna använt vitt skilda metoder för att bemöta coronapandemin.

- Ja, strategierna har skilt sig åt men båda har förstås haft samma mål - att begränsa smittspridningen. Norge har stängt ner i större utsträckning och det kostar staten mycket pengar. Vilket land som har gjort de smartaste valen får tiden utvisa.

Har du kunnat träffa släkt och vänner från hemlandet mycket alls?

- Det har varit svårare än vanligt, samtidigt vet jag att det finns så många andra som har drabbats mycket hårdare av corona än jag, så min empati går till dem i stället.

När Elise Stenevik skrev på för United för ett år sedan så pluggade hon medicin. Men hon insåg snabbt att det blev svårt att fortsätta med det och hinna pendla de gånger utbildningen så krävde - därför tog hon en paus och började i stället läsa ekonomi på Norges handelshögskola, något som fungerar bättre att kombinera med fotbollssatsningen i Eskilstuna.


Jag har hört att dina lagkompisar haft vissa problem att förstå din norska dialekt. Är det sant att du blivit ombedd att prata engelska i stället?

- I början var det väldigt svårt, då förstod många knappt ett ord av vad jag sa. Jag trodde när jag flyttade hit att svenskar förstod norska lika bra som tvärtom, därför pratade jag som vanligt. Nu gör jag mitt bästa för att prata så svenskt som möjligt - utan att lyckas helt ... Men vi förstår varandra. Det var väl mest Lorre (Loreta Kullashi) som tyckte att jag skulle köra engelska de första veckorna.

Vad var det egentligen som hände när du inte kom in i din lägenhet?

- Min käresta Sondre hade varit och hälsat på. När han skulle hem igen, och jag körde honom till tågstationen, var det han som hade mina nycklar. Så de följde med på flygplanet till Bergen, jag kunde inte komma in utan blev hemlös och Cozy (Cosette Morché) fick plötsligt en ny rumskamrat.


Åter till fotbollen så säger statistiken att Elise har noterats för två assists, däremot väntar hon ännu på sitt första mål i Sverige.

Att det finns bra tryck i vänsterfoten har vi dock fått se många bevis på och med tanke på att hon tagit hand om en hel del fasta situationer kanske målnollan spricker på en frispark i säsongsavslutningen?

Tror du att nerver kan komma att spela in och skapa otäck spänning på söndag?

- Nej, nerverna är under kontroll, lovar Elise.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Umeå, omgång 22 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 15 november klockan 15.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup