• Stefan Alhag

Fin nick efter frispark knäckte täta Vittsjö


Loreta Kullashi (i mitten) har precis prickat rätt med pannan och grattas först av Felicia Rogic och Fanny Andersson. Foto: Anders Nilsson

En frispark och en nick, båda med bra precision.

Det var vad som krävdes för att få hål på defensivt starka Vittsjö – och säkra ytterligare tre fräscha Eskilstuna United-poäng.

- De är tunga att möta men jag är oerhört nöjd, säger tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.


Med bara nio insläppta på 17 matcher kom Skånelaget till Tunavallen för att möta det formstarka hemmalaget som höll på att skapa sig en egen chockstart.

I första minuten skulle Shannon Woeller rensa undan ett inlägg men slog bollen hårt i Emelie Lundbergs högra stolpe i stället.

- Ja, vad tänkte jag där? Jag trodde hon skulle slå den till hörna och så blev det som ”oj, i stolpen”. Men som tur är glömmer man sånt snabbt i matchen, säger lagkaptenen Petra Johansson.


Hon har huserat i backlinjen på sistone men fick nu kliva upp på mitten och var mycket med i spelet, inte minst med fina bollar längs sidlinjen fram till ständigt löpande Felicia Rogic.

- Självklart hade vi pratat mycket om det innan, säger Petra.

- I mitten var det stängt så vi behövde hitta runt och det är ingen som fångar in ”Felle” där ute, säger Munken.


Loreta Kullashi nickade in kapten Petra Johanssons frispark. Det räckte för tre poäng mot Vittsjö. På jubelbilden efteråt fick även Petras dotter Norah givetvis vara med. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Men man såg varför Vittsjö släppt in så få mål. Spelarna hjälpte varandra på ett imponerande sätt, täckte ytor och kröp ihop likt en igelkott med vassa taggar utåt.

Men i minut 37 höll det inte längre. Petra slog en fin frispark och Loreta Kullashi nickade strålande bra och helt otagbart för bortamålvakten till 1-0.

- Jag siktade nog mest på Vaila, Matilda eller ”Dala” egentligen. ”Lorre” skulle väl egentligen screena bort någon motståndare, säger Petra och ler.

- Det var en jättebra frispark, inflikar Loreta.


Fanny Andersson hann få ett kanonläge att utöka före pausen men skottet, efter ännu ett anfall från Petra till Felle och ett inspel från högersidan, skruvade sig tätt utanför.

Efter sidbytet väntade man sig en anstormning av Vittsjö. Det blev absolut inget av det.

- Vi mötte alltså tabelltvåan, som jagar SM-guld, och de kom knappt över halva planen på första kvarten. Vår arbetsinsats var enorm, säger Munken stolt.


Pressen var hög och effektiv – men det skulle inte bli så tryggt hela vägen in.

- Jag tror inte vi blev trötta men när klockan gick så blev det ändå att man insåg att man ledde med 1-0, blev lite ängslig och ville försvara det, säger Petra.

Så Vittsjö flyttade fram mer och mer, inläggen började svepa in i straffområdet och ett hårt, lågt sådant blev det farligaste men Emelie Lundberg kom åt bollen.

- De bytte in en offensiv spelare och sedan en till och bollarna började flyga omkring. Vittsjö är tungt att möta, nästan Piteåtungt. Men vi gjorde det oerhört bra som stod emot, säger Unitedtränaren.


Det är inga dåliga skalper hans lag tagit i de tre senaste omgångarna i OBOS Damallsvenskan. Eller vad sägs om Göteborg, Linköping och Vittsjö?

Trots den svaga våren har maskinen United matat in poäng så pass att man nu bara är fyra ifrån Champions League-biljetten – med fyra omgångar kvar.

- Varför skulle vi inte våga sikta på det, vi är inne i ett flow nu. Men samtidigt måste vi fortsätta att ha rätt inställning och jobba hårt hela tiden, säger Petra Johansson medan dottern Norah springer runt på konstgräset och busar med Kaisa Collin.

Var mamma bra i dag, Norah?

- Aaa!

Stefan AlhagMatchfakta

Eskilstuna United-Vittsjö 1-0 (1-0)

1-0 (37) Loreta Kullashi

Varningar, United: Halimatu Ayinde, Vaila Barsley

Domare: Ingvild Langnes Aarland

Publik: 1 198

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup