• Stefan Alhag

Från giftermål till nya mål för ”Felle”

Uppdaterad: 22 jul 2019

Eskilstuna United har inget nyförvärv – men ändå ett nytt namn – i truppen när OBOS Damallsvenskan återstartar.

När sommaren går mot höst flyttar Felicia Rogic fokus från giftermål till mål och att få fart på den offensiv som inte riktigt lossnade under våren.

- Antalet mål var under all kritik, säger ”Felle”.


Den numera gifta allsvenska duon Filip och Felicia Rogic.

Ett långt serieuppehåll går mot sitt slut och medan VM har utgjort en höjdpunkt för exempelvis Shannon Woeller, Sonia Ngozi Okobi och Halimatu Ayinde så hade Felicia en annan härlig händelse i fokus då hon gifte sig med Filip Rogic, även han allsvensk spelare med Örebro som klubbadress (tremålsskytt mot Falkenberg på lördagen).

Berätta om bröllopet, Felle!

- Vi gifte oss i början av juni i Kroatien i en liten ort som heter Petrcane. Vigseln var vid havet och mottagning med middag och fest hölls i ett tält på en vingård. Vi hade strax över 100 gäster och de allra flesta reste från Sverige några dagar innan och stannade sedan några dagar efter bröllopet, så det blev som en semestervecka med alla våra nära och kära. Från United var Petra Johansson, med sin man, och Elin Rombing, som är utlånad till KIF Örebro, på plats.

- Känslan efteråt är att bröllopet blev hur bra som helst, nästan över förväntan. Kanske framförallt med tanke på att all planering och liknande skett via mail och WhatsApp. Jag och Filip var till exempel runt och tittade på vigsel- och middag/festplatsen för första gången två dagar innan bröllopet …

Var det ett självklart val att släppa Felicia Karlsson och bli Felicia Rogic?

- Det kändes ganska naturligt att byta efternamn och heller inte göra ett dubbelnamn av det. Det finns ju en hel del Karlsson men inte så många Rogic. Filip hade heller ingen lust att bli ”Filip Karlsson”, så vi diskuterade egentligen aldrig några andra alternativ. Jag har precis ändrat på körkort och liknande men det tar nog ett tag innan det sätter sig helt.


Nu drar det idrottsliga allvaret igång igen. Trots att Felicia bara är 25 år har hon redan hunnit med spel på hög nivå i väldigt många säsonger men någon mättnad känner hon inte alls av.

- Nej, fotboll är fortfarande extremt roligt och det har ju de senaste åren, sedan jag flyttade till Piteå inför säsongen 2016, varit som ett jobb på riktigt. Jag spelar gärna i flera år till!

I United har du din pappa som tränare. För- och nackdelar med det?

- Jag tror att det mest positiva är att vi kan ha en väldigt ärlig och rak kommunikation, och eftersom vi känner varandra så bra behöver jag aldrig fundera på vad han egentligen menar. Annars känner man nog större skillnad när man är yngre och har sin pappa som tränare. Nu är han ju faktiskt min chef och vi jobbar ihop. Nackdelen kan väl vara andras fördomar och åsikter - men så länge man håller en professionell nivå ser jag inga problem.


Felicia Karlsson blev utan nätrassel på vårsäsongen. Felicia Rogic hoppas förstås hitta målet många gånger i höst. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Innan Felicia återvände till Eskilstuna United 2018 så hann hon med ett par säsonger i Piteå. Klubben från Norrbotten lyckades i fjol, trots en relativt anonym spelartrupp och med mindre medel än flera av konkurrenterna, ta ett oväntat SM-guld.

Vad är klubbens framgångsrecept och kan United lära sig något av Piteå?

- De har jobbat mycket med kontinuitet, allt från tränare och spelare till spelidé. Är man en grupp som får jobba ihop länge blir man trygg i det man gör. Bra spelare, någon ”stolpe in” och en jävla vilja så är guldet inte så långt borta.


Piteå är med i toppstriden även efter vårsäsongen medan United halkade efter. Det främsta bekymret var att göra mål, det blev bara två fullträffar på de sju omgångar som hann avverkas före VM.

- Resultatmässigt är vi inte nöjda och räknar jag målen är det under all kritik. Men ännu känner jag faktiskt ingen stress. Det är klart man har en press på sig att man som forward ska göra mål och den pressen tar jag gärna på mig, men man behöver också ett bra anfallsspel för att skapa många målchanser. Vi är på rätt väg och hösten är lång.

Är ni väl förberedda för de 15 omgångar som väntar?

- Ja vi har kommit igång bra. Våra VM-spelare saknades ju ett tag, men nu har vi alla varit på plats länge nog för att känna att vi är samspelta och redo att börja tävla igen.

Rimlig målsättning utifrån nuvarande läge?

- Jag tycker att vi ska sikta högt. Man måste komma ihåg att serien inte ens har vänt ännu. Även om vi varit långt ifrån full pott hittills tycker jag vi har visat att vi är lika bra, om inte bättre än vissa lag som i nuläget ligger högt i tabellen.

Vad blir nyckeln för att knäcka Linköping i höstpremiären?

- Jag tror vi behöver vara aggressiva men också behålla lugnet. Vi vet att de har många bra spelare och att vi behöver göra en av våra bästa prestationer på måndag.


Innan vi avslutar intervjun med Felicia Karls … förlåt, Rogic så ska förstås även hon, likt lagkamraterna vi profilerat på hemsidan tidigare i år, svara på Fem fotbollsfria frågor:

1. Hur är en perfekt ledig sommardag för dig?

- Då vill jag vara hos mina föräldrar i deras sommarhus i Björsund och bara hänga med familj och vänner. Sitta med en iskaffe på en strandbar i Kroatien eller käka tapas i Spanien, det funkar det också.

2. Vilken är din favoritglass?

- Daimstrut.

3. Sommartid innebär festivaltid. Om du fick samla tre artister på samma festival, vilka hade du valt?

- Svår fråga, men kanske Zara Larsson, Beyonce och David Guetta.

4. Vilken personlig egenskap är du mest stolt över och vilken skulle du vilja förbättra?

- Jag brukar inte döma eller ha fördomar om människor. Om det nu är en egenskap så är jag ganska stolt över det. Mitt tålamod skulle dock behöva en och en annan uppgradering …

5. Du har bott i Piteå, Eskilstuna och Malmö. Är norra, mellersta eller södra delen av Sverige finast enligt dig och varför?

- Alla har sin charm. Jämför man Piteå och Malmö är ju skillnaderna enorma, men Eskilstuna har ändå lite av varje, då kanske jag mest tänker på årstiderna. Men naturen i Norrbotten och Skåne slår Eskilstuna … jag har väldigt svårt att välja en favorit.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Linköping, omgång åtta i OBOS Damallsvenskan

När: Måndag 22 juli kl 19.00

Var: Tunavallen

Hur: Valfritt inträde
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup