• Stefan Alhag

Högdramatiskt i botten efter förlust i snökaos


Lagkapten Matilda Plan fick syna det röda kortet i förlustmatchen mot Piteå och missar därmed nästa omgång mot Djurgården. Foto: Maxim Thoré/Bildbyrån

Det blir oerhört spännande i de tre sista omgångarna av OBOS Damallsvenskan.

I Piteå, som för dagen bjöd på snökaos, kammade Eskilstuna United noll och nu har man bara en poäng till nerflyttningsstrecket.

På en söndag när Umeå-Kristianstad sköts upp på grund av snöandet, kunde Piteå och United spela tack vare en stor insats av frivilliga som agerade snöskottare.

Men planen var vit, det snöade även under matchen plus att det blåste, så förutsättningarna för skönspel var nästan de sämsta tänkbara.

Hemmalaget rivstartade och skapade ett par mycket vassa chanser under de första minuterna. Emelie Lundberg var med på båda och såg till att 0-0 stod sig.

United fick sakta men säkert mer och mer att säga till om. Men precis som mot Linköping hade man förtvivlat svårt att skapa heta chanser. Amanda Nildén var den som skapade mest genom att komma fram till vänster och slå fina inlägg.


Den allra bästa chansen kom också på vänstra halvan. Dock inte genom Amanda utan när Elise Stenevik hittade Felicia Rogic på djupet. ”Felle” försökte lobbskjuta över målvakten som dock nådde bollen och räddade till hörna i 35:e minuten.

Det kom en kalldusch just före pausen. I andra tilläggsminuten av sju – på grund av skada på domaren och avbrott – kunde Emelie Lundberg inte fånga ett inlägg. Hon försökte boxa, bollen gick rakt ut och Madelen Janogy prickade in 1-0.


Efter sidbytet blev det inte mycket till fotbollsunderhållning. Snöandet tilltog, på de delar av planen där spelet sällan pågick blev det snudd på mjuksnö i slutet och United kunde inte hota Piteå ordenligt.

Särskilt inte efter matchminut 65 när Matilda Plan tajmade en tackling fel, åkte på sitt andra gula kort och därmed blev utvisad. Med elva spelare mot tio kunde Piteå relativt ohotat hålla undan och vinna med 1-0. Det gav tre hyperviktiga poäng för 2018 års mästare.

Piteå har nu 19 poäng liksom Umeå, United och Djurgården har 20 och Växjö 21. Dramatik!

Uppehåll nästa helg, därefter väntar seriespurten och vår nästa uppgift är Djurgården hemma söndag 1 november.

Stefan Alhag


Matchfakta

Piteå-Eskilstuna United 1-0 (1-0)

1-0 (45+2) Madelen Janogy

Utvisning, United: Matilda Plan (två gula kort)

Varningar, Piteå: Fernande da Silva, United: Ngozi Sonia Okobi

Domare: Simon Svensson (ersatte Sandra Österberg tidigt då Sandra skadade sig)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup