• Stefan Alhag

Kaisa om målet mot DIF och "ingen aning"


Huvudspelet ser Kaisa Collin som en av hennes främsta styrkor. Något nickmål har det inte blivit i United ännu men väl två på skott. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Ett mål från nära håll och ett efter ett friläge från mittlinjen.

Finländska forwarden Kaisa Collin har på två starter och sju inhopp hittills visat att hon är en vass avslutare.

- Jag hade trott på en större roll i laget men samtidigt är det här mitt första år utanför Finland och jag lär mig väldigt mycket, säger 22-åringen inför onsdagens hemmamöte med Djurgården.


Nyförvärvet valde att ta klivet över till Sverige och OBOS Damallsvenskan efter att ha blivit stor guldhjälte i hemlandet 2018. Hennes 2-0-mål för PK-35 betydde mycket även för Kaisa personligen.

- Ett av de skönaste målen i min kariär, jag lyckades med en lobbnick över målvakten. Vi låg två poäng bakom HJK inför sista omgången och behövde vinna. Jag hade dessutom haft en mentalt jobbig säsong så det var extra härligt att få avsluta på det sättet, berättar Kaisa.


Innan flytten till Eskilstuna har hon bott hela livet i Helsingfors. Fotbollen kom in i hennes liv kring 6-årsåldern men den tävlingsinriktade unga Kaisa hann även testa innebandy i fem år plus att hon har tränat snowboard, konståkning och balett också.

Har du alltid varit anfallare inom fotbollen?

- Nej, jag har testat nästan alla positioner. Jag gillade till exempel att vara målvakt förut, när vi började på stor plan var jag defensiv mittfältare och även mittback ibland. Som 16-åring kom jag med i ungdomslandslaget och efter det har jag alltid varit forward eller yttermittfältare.


I Eskilstuna har hon fått sitta en del på bänken. Två starter och sju inhopp är facit på de tolv första omgångarna.

- Det är första gången för min del så jag har växt mycket, tvingats lära mig nya saker och jobba ännu hårdare. Men jag gillar verkligen träningsmiljön här och känner ingen stress eftersom det är mitt första år i en ny liga. Tempot är mycket högre här än i Finland och det sköna är att jag känner att jag hänger med även här.


Kaisa Collin säkrade Uniteds första seger i år genom att göra enda målet mot Limhamn/Bunkeflo borta då hon styrde in Felicia Rogics inspel. Men Kaisa har även gjort mål mot onsdagens motståndare Djurgården, hon fastställde slutresultatet 0-3 borta sedan hon blivit fri från mittlinjen på landsmaninnan Julia Tunturis långboll.

- Den situationen är som en mardröm eftersom man hinner tänka så mycket. Lyckligtvis gick allt ändå ganska fort, jag sprang allt jag kunde, tittade upp och såg att bortre hörnet var öppet så jag visste att jag skulle göra mål.

Din främsta styrka som spelare och vad jobbar du hårdast på att förbättra?

- Jag är ganska mångsidig men min skotteknik är en styrka liksom mitt huvudspel och min vinnarmentalitet. Jag behöver bli bättre på den fysiska delen.


Sverige tog VM-brons i somras. När tror du att ditt Finland är med och strider på allra högsta nivån?

- Vi inleder EM-kvalet i september och vi borde ta oss till slutspelet, om vi inte gör det vore det en stor besvikelse för oss. Vi behöver ta stora steg i Finland, damfotbollen går framåt jättesnabbt och jag vill inte att Finland missar att hänga med i den utvecklingen. Jag hoppas att vi inom den närmaste framtiden också kan vara med i VM.

Men allra först lägger Kaisa och Eskilstuna United alltså all energi på att besegra Djurgården hemma på Tunavallen på onsdagen.

- Vi behöver vara det lag som tar kontroll över matchen. Vi måste ha tålamod, rätt fokus och våga vara modiga.


Kaisa skulle gärna vilja göra en tidsresa för att kunna uppleva sina minnen.

Som traditionen bjuder avrundar hemsidan intervjun med Kaisa genom att ställa Fem fotbollsfria frågor:

1. Jag har förstått att du försöker lära dig svenska. Hur går det och vilket ord gillar du bäst?

- Ja, jag övar på det och förstår svenska ganska bra nu. Mitt favorituttryck är ”ingen aning”, det säger jag hela tiden.

2. Vilken känd person från ditt hemland vill du helst träffa?

- Teemu Pukki, han är lite som Gud i Finland just nu. Han spelar i Premier League med Norwich City.

3. Vilken plats i Eskilstuna vill du helst vara på under din fritid?

- Kanske Phil’s Burger. Jag älskar deras mat, och milkshakes. Eller så vill jag gärna vara på en lagkompis sommarställe, det är jättefint och de har bastu där också.

4. Vilken hushållssyssla tycker du är tråkigast?

- Att dammsuga, det gör jag aldrig …

5. Vilken egenskap, som människor inte har, skulle du vilja ha?

- Kanske att färdas genom tiden. Det hade varit roligt att se och uppleva mina minnen.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Djurgården, omgång 13 i OBOS Damallsvenskan

När: Onsdag 14 augusti klockan 19.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup