• Stefan Alhag

Kanoninsats gav United skrällseger i Malmö

Uppdaterad: 11 jul 2020


United fick jubla rejält när det blev skrällseger mot Rosengård. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Vad gjorde det att Seger gjorde mål?

Det blev seger - och en alldeles underbart skön sådan - för Eskilstuna United borta mot mästaren Rosengård, siffrorna skrevs till 1-2 (0-1).

- Jag är stolt över tjejerna, säger tränaren Magnus "Munken" Karlsson.

- Otroligt skönt, självförtroendet i gänget lär öka rejält nu, säger tvåmålsskytten Loreta Kullashi.


Malmölaget hade full pott och inget insläppt mål och United var segerlöst, allt detta är ett minne blott efter skrällen i Skåne.

Den första halvleken var länge ganska trevande, United låg bra i försvarspositionerna medan Rosengård hade svårt att hitta ytor.

Första läget dröjde till 20 minuter hade gått. Lite slumpmässigt hamnade bollen hos Anna Anvegård som drog till men Emelie Lundberg reflexräddade.

Då vaknade United och kontrade med ett minst lika vasst läge när Kaisa Collin delikat spelade fram till Felicia Rogic.

"Felle" sköt men Zecira Musovic parerade likt Lundberg med fötterna.


Kort senare small det på allvar. När värdarna backade en aning och lät United få tid på sig tog Eskilstunalaget vara på möjligheten. Fanny Andersson lyfte in en boll i straffområdet, efter lite flipper hamnade den perfekt för Loreta Kullashi som satte 0-1 och därmed höll sin svit av att göra mål i varje match intakt.

- Det blev en andraboll där Julia höll undan motståndaren, jag fick läget och kunde trycka dit den, berättar "Lorre".

Resten av halvleken var det mycket Rosengård som främst hittade ytor på sin högerkant men United stod emot och hade ledningen vid sidbytet.

- Vi visste ju att de skulle ha mycket boll men jag tyckte att vi gjorde det trångt för dem och hade ganska bra kontroll. All cred till Munken och tränarstaben som hade helt rätt matchplan, och till alla tjejer som gjorde jobbet, säger Loreta.

- Man ska inte framhäva sig själv men det här hade vi läst helt rätt i tränargruppen. Anna Oscarsson tog hand om Sofie Svava och stängde ner på högersidan. Vi hade det tuffare till vänster där Rosengård överbelastade och var starka, analyserar Munken.


Halimatu Ayinde och tvåmålsskytten Loreta Kullashi i kamp med Sanne Troelsgaard. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

I andra halvleken blev situationen ännu bättre för gästerna. En hörna från vänster nådde Vaila Barsley som med pannan styrde bollen mot mitten igen. Där dök måltjuven Lorre upp.

- Väldigt bra gjort av Vaila som nickade fram den perfekt och jag lyckades styra in bollen i bortre hörnet med skallen, säger Loreta som redan står på fyra fullträffar i OBOS Damallsvenskan 2020 och toppar skytteligan.


Sedan blev det - förstås - press mot Uniteds mål. Större delen av tiden hade gästerna ändå kontroll men givetvis fick mästarlaget till en del lägen. I minut 66 var bollen också inne men det dömdes bort för offside på inbytta Mimmi Larsson, lite turligt för United.

Gästerna orkade hålla tätt till ungefär kvarten kvar när Caroline Seger nickade in en hörna. 1-2-målet gav givetvis Rosengård extra energi i jakten på poäng.

Men United vägrade släppa in fler bollar och den ursköna trepoängaren var ett faktum.

- Klart att det känns lite extra att kunna vinna mot Rosengård borta. Det här gör mycket för självförtroendet, säger Loreta Kullashi.


Tränare Munken njöt förstås minuterna efter slutsignalen.

- Det här var en hundraprocentig insats. Jag är väldigt stolt över tjejerna och nöjd över extremt mycket. Vi tävlade hela tiden och var fokuserade på uppgiften.

Det enda dystra i den stora glädjen var att Emma Engström tvingades kliva av efter en smäll i en närkamp. Hennes knä lindades och det återstår att se hur allvarligt det är.

Förutom det upplevde United en fantastiskt härligt fredagskväll i ett soligt Malmö och med fem poäng i tabellen - och fortfarande en nolla i förlustkolumnen - laddar vi för att ta emot Kristianstad på Tunavallen på onsdagskvällen.

Stefan Alhag


Matchfakta

Rosengård-Eskilstuna United 1-2 (0-1)

0-1 (25) Loreta Kullashi, 0-2 (53) Loreta Kullashi, 1-2 (74) Caroline Seger

Varning, United: Elise Stenevik
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup