• Stefan Alhag

Kapten Petra blickar mot medaljplacering


Inför sista hemmamatchen profilerar vi lagkaptenen, mamman, hörn- och frisparksläggaren samt omskolade mittfältaren Petra Johansson. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Petra Johansson fick efter sju omgångar svara på varför det gick tungt för United.

När hemsidan nu intervjuar lagkaptenen inför årets sista hemmamatch får hon förstås svara på hemligheten bakom den enorma uppryckningen – men även på om hon är en snällare spelare sedan hon blev mamma, sin nya position, fasta situationer, pendlandet och varför hon inte lockas av tanken på att åka karusell.


Det är väl lika bra att inleda med den givna frågan: Hur kan nästan exakt samma trupp, som tog få poäng och knappt gjorde mål på de sju första omgångarna, ha höjt sig så otroligt mycket under de två sista tredjedelarna av OBOS Damallsvenskan?

- Det handlar om så mycket mer än att bara passa bollen rätt eller att skjuta i mål. Vi spelade inte så dåligt som tabellen visade i våras. Inom gruppen kändes det som att vi visste att vi kunde bättre, men inte fick ut det. Det handlar mycket om självförtroende, att mentalt tro på att vi ska klara en viss passning och att vi ska göra mål. Tror man inte på det är det svårt att lyckas. Medgång föder medgång - något som är ganska tydligt nu under hösten, säger Petra och fortsätter:

- Ja, vi kanske tar fler maxlöpningar nu, vi passar antagligen bollen mer rätt och uppenbarligen gör vi fler mål. Det betyder dock inte att vi inte hade som intention att göra det i våras - däremot är det svårt att spela avslappnat när ingenting går som man vill - spelet blir ängsligt och tron på oss själva blir liten. Vi har visat vilken stark grupp vi är genom att ha gjort denna förändring, det behövdes ett uppehåll för att samla lite mental kraft bara.

När jag då frågade om rimlig målsättning sa du att det inte fanns skäl gå ifrån föreningens mål, topp sex. Men kunde du då ens tro att ni skulle ha chans på medaljplats med två omgångar kvar?

- Helt ärligt ska jag inte säga att jag gick runt och funderade på medalj, MEN, jag såg att det inte var särskilt många poäng upp till övre delen av tabellen och endast sju matcher var spelade. Det tillsammans med vetskapen om att årets upplaga av Damallsvenskan är jämnare än någonsin och att inget lag promenerar hem en seger, gjorde att jag absolut både trodde och hoppades på att vi skulle klättra en del placeringar. Och här är vi nu som du säger och slåss om medalj, häftigt!


Petra Larsson, som hon hette då, gjorde ett ruskigt starkt 2015 och spelade sig in i A-landslaget.

Men sedan slutade hon med idrotten och födde senare dottern Norah. I det läget var tanken inte att återvända till fotbollen – men saker och ting kan ju ändras …

- När jag slutade gjorde jag det för gott. Jag kunde verkligen slappna av under graviditeten utan stress eller frågor om comeback. Däremot tycker jag om att träna och fortsatte med det så länge det gick (det blev lite jobbigt sista veckorna, haha). När alla sedan mådde bra och vi fått komma in i familjelivet kändes det som en självklarhet när frågan dök upp. Kroppen kändes bra och jag tyckte fortfarande att jag hade mer att ge på fotbollsplanen.


Petra var inte bara bra, hon var även känd som en rätt elak spelare som inte sällan gick över gränsen. Facit den säsongen blev sju varningar.

I fjol fick du bara ett gult kort och hittills i år har du bara ett. Är mamma Petra Johansson snällare än Petra Larsson var?

- Hehe, ja det ser ju så ut. Men det är en sanning med modifikation. Jag fick visserligen sju gula då men två tog jag med flit …

- Jag har ett lugnare temperament nuförtiden och har fått domarna på min sida i stället för emot, man blir tydligare visare med åren. Jag kan som back inte ta vissa tacklingar eller chansa på bollvinst som man kan har större möjlighet att göra på mitten. Samtidigt ser jag det som en utveckling att veta var gränsen går och inte behöva korsa den.

Back ja, har du blivit van vid den positionen nu?

- Absolut, jag har ju i princip varit back i varje match efter uppehållet. Nu går det av bara farten. Det enda jag kan sakna är det jag beskrev innan, att jag fått ändra mitt spel från att vara aggressiv bollvinnare på mitten till en mer följsam back. Men offensivt har man oftast mer tid på sig som back, så allt har sina fördelar.

Vad tycker du är allra viktigast för att vara en bra lagkapten?

- Att vara lyhörd, stå upp för laget och föreningen och framförallt skapa trygghet i laget. Visa vägen med ord, handling och kroppsspråk.


När det vankas frisparkar eller hörnor så är det väldigt ofta Petra Johansson som tar hand om bollen. Många av dem har hon slagit bra och en del har blivit poänggivande – men minnet kring dem är det lite sämre med när vi ber henne plocka ut den fasta situation hon är mest stolt över i år.

- Ojoj, jag glömmer sånt så snabbt. Efter en match kan jag ha glömt hur våra mål såg ut och måste kolla. Så jag får välja någon i relativ närtid. Jag säger hörnan mot Linköping borta i september. Dels för att det blev mål så klart, dels för att bollbanan var riktigt bra – precis över försvarsspelaren och på Plans huvud, haha.

Vad drog ni för lärdomar av förra mötet med Kristianstad, resultatmässigt er sämsta insats den här säsongen (0-3-förlust)?

- Intressant att det är sämsta resultatet för själva prestationen var inte den sämsta i år. Vi har självklart koll på hur de spelar, de vill gärna försvara rättvända, är organiserade och går sällan ur det. Vi behöver spela på deras svagheter och våra styrkor.


Och självklart blir det även Fem fotbollsfria frågor för Petras del:

1. Efter många år i Eskilstuna, har det någon gång varit aktuellt att flytta till stan eller gillar du pendlandet?

- Att ”gilla” pendlandet är väl en överdrift men jag tycker absolut att det fungerar. Jag har inte övervägt en flytt då jag har min familj i Linköping. Jag skulle inte vilja vara ifrån barn och man när möjligheten finns att ta sig fram och tillbaka varje dag på ett relativt enkelt sätt.

2. Har mammalivet varit som du trodde? Annars, vad är den största överraskningen?

- Jag vet inte om det är något man kan föreställa sig. Det har varit, och är, fantastiskt men jag har ingen speciell överraskning utan mer små sådana dagligen. Som att en 3-åring snappar upp allt man säger, som talesätt och så vidare. Jag tror att jag är ganska avslappnad som mamma men med tydliga regler.

3. Har du någon fobi?

- Ingen direkt fobi men jag ogillar starkt höjder. Mest för att jag alltid tänker på vad som skulle kunna hända. En karusell kan ju till exempel gå sönder just när jag är högst upp.

4. Vilken personlig egenskap är du mest stolt över och vilken skulle du vilja byta bort?

- Jag är stolt över att jag står för vad jag tycker och räds inte att säga det. Vet inte om jag vill byta bort något, för jag är väldigt envis men det ser jag också som positivt. Jag ger mig inte gärna och kan då köra på den linjen bara för att – av princip – oavsett om jag tycker så i slutändan.

5. Vad hamnar på menyn om du sätter ihop en drömmåltid med förrätt, huvudrätt och efterrätt?

- Förrätt: Wasabi/sesamkryddad salmalax i soja. Huvudrätt: Asiatisk råbiff, med väldigt mycket koriander. Efterrätt: Chokladfondant med vaniljglass och salt caramelkola.

Stefan Alhag


Vad: Eskilstuna United-Kristianstad, omgång 21 i OBOS Damallsvenskan

När: Lördag 19 oktober klockan 18.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup