• Stefan Alhag

Koälskaren Vaila ser United som hemma


Vaila Barsley har varit United trogen sedan 2013 och ser staden och klubben som sitt hem numera. I dagens långa intervju får ni chansen att lära känna mittbacken ännu bättre. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Efter snart sju säsonger i Eskilstuna United finns det förstås massor att fråga Vaila Barsley om.

Så i hemsidans långa intervju, på dagen sex år efter att United säkrade avancemanget till högsta serien, pratar vi landslag, bästa och värsta matchen i Sverige, vad Rosa bandet betyder för henne, glädjen av de återkommande besöken på Strigeln, varför havregrynsgröt är så viktigt samt kärleken till kor och får.


2013 kom en lång tjej från Storbritannien till Tunavallen och gjorde rejält intryck från start. Inte bara för sitt defensiva spel utan även som ett sylvasst vapen på hörnor och frisparkar.

Hon plus Emelie Lundberg är de enda spelare som varit med om avancemanget från Elitettan och alla säsonger i Damallsvenskan.

Hade du alls trott att du skulle vara kvar i Eskilstuna 2019 när du kom hit första gången?

- Jag hade ärligt talat inga förväntningar alls då. Jag ville bara spela fotboll och fortsätta att utvecklas. Jag är så stolt över att spela för Eskilstuna United och känner verkligen att detta är mitt hem nu.

Av alla matcher för klubben, säg den du är allra mest nöjd med och en du verkligen hade önskat att du fick chansen att spela om?

- Wow, en jättesvår fråga eftersom jag är dålig på att minnas enskilda prestationer. Men som bästa match kanske jag skulle säga Vittsjö hemma för några veckor sedan. Jag hade ett möte med Munken och Martin om min positionering och hur jag kan bli mer effektiv defensivt, särskilt i straffområdet. Jag fokuserade verkligen på det och kände att jag skötte min uppgift bra. Det blev även en viktig seger för laget.

- Det är lätt att välja matcher jag vill spela om, det är alla vi förlorar, haha. Men ska jag ta en som stör mig extra mycket blir det Linköping borta 2015. Det var vår näst sista match, vi ledde serien men fick bara oavgjort så Rosengård gick förbi och sedan tog SM-guldet.


Vaila Barsley har som bekant även visat stora offensiva kvalitéer och gjorde hela nio mål debutåret i Elitettan. Sedan har hon fortsatt att pricka rätt, men inte fullt lika ofta. Mycket på grund av att motståndarna lägger oerhört mycket kraft på att stoppa henne.

- Första året var jag rätt okänd plus att försvaren så klart var lite sämre i Elitettan. Markeringen nuförtiden stör mig lite, många av motståndarna tittar inte ens på bollen utan ska bara ta bort mig. Jag tycker de borde börja hålla koll på Matilda Plan i stället, hon har ju gjort två mål på två matcher, haha. Fast jag känner ändå att jag borde göra fler mål på fasta situationer och det är en detalj jag absolut vill förbättra.

Vid sidan av planen är du en av spelarna som ofta gästar Strigeln och Nålmakaren. Hur mycket gillar du den delen?

- Jag älskar verkligen att vara där varje vecka. På torsdagsmorgnarna är vi på Strigeln och hjälper till när de som är 90 plus har gymträning. De är så imponerande och jag hoppas att jag kan göra samma saker som de klarar av när jag har fyllt 90 år.

Nu är det dags för den traditionella Rosa bandet-matchen och för Vaila är det en viktig händelse med personlig koppling.

- Den matchen har jag en speciell plats i mitt hjärta. Min farmor led av bröstcancer för många år sedan och var tvungen att operera bort ena bröstet. Hon stred hårt och vann kampen mot cancern men avled tyvärr tidigare under det här året.


Efter många starka insatser i United fick mittbacken, med både engelskt och skotskt pass, chansen i det skotska landslaget under 2017.

Är den dörren stängd eller hoppas du få nya chanser där?

- Jag blev uttagen strax före EM 2017 och fick vara med i mästerskapet. Jag tror att jag står bokförd för sex landskamper. Men jag har inte hört någonting från landslagsledningen sedan slutet av 2017 så jag tror inte att jag finns på deras radar längre.

Vilken motståndare under åren i Damallsvenskan har varit allra svårast att möta?

- Anja Mittag. Hon är helt klart den bästa och lurigaste forwarden jag har spelat mot. Hennes rörelsemönster och avslut var overkligt bra. Jag tror jag läste någonstans att hon har vunnit varje trofé hon haft möjlighet att vinna under sin karriär och det chockar mig inte det minsta.

Är du fotbollsintresserad även i övrigt eller ser du hellre annat, som till exempel Emmerdale (Hem till gården) som det ryktas om …?

- Jag älskar fotboll, främst Premier League, Champions League och bra Europa League-matcher. Emmerdale … haha … det sänds 12-13 varje dag och eftersom jag äter lunch då och tar det lugnt inför träningen så brukar jag titta. Jag såg även i England men avsnitten här ligger ungefär ett år efter.


Som bekant har United ryckt upp sig enormt efter den tröga starten och Vaila säger att hon, likt säkert alla i laget, nu i efterhand grämer sig över att så många poäng slank laget ur händerna då.

- Det tog oss tid och mycket hårt arbete att hitta vår spelstil men nu under sommaren och hösten har vi fått belöning för det.

Limhamn/Bunkeflo hemma på söndag är nog en uppgift de flesta räknar med att ni ska fixa tre poäng i. Är det svårt att spela sådana matcher med tanke på förväntningarna?

- Nej, det tycker jag inte. Varje match är tuff och har sin typ av utmaning. Vi har diskuterat taktik och kollat på vilka ytor vi behöver dra nytta av för att bli framgångsrika.


Tro inte att Vaila Barsley blir något undantag – även hon får så klart svara på våra Fem fotbollsfria frågor:

1. Vad är det som är så bra med kor? Hör att du till och med vill resa någonstans bara du kan få träffa kor …

- Hahaha, jag älskar kor och får. Min morbror hade en bondgård i Shetland när jag var liten och jag har så härliga minnen från att jobba där med honom och min moster.

2. Vad gillar du bäst, havregrynsgröt eller te?

- Oh my God, det är en jättestor fråga! Jag måste säga havregrynsgröt, jag äter det till frukost varje dag och även inför matcher. Jag dricker mycket mer sällan te nu när jag bor i Sverige så numera kanske jag skulle kunna leva utan det.

3. Jag har hört att ditt namn har en historia, vad är du döpt efter?

- Ja, jag är döpt efter en ö i Shetland som min mamma kommer ifrån. Det är en liten ö med ett hus på. Jag har haft turen att få besöka ön dessutom.

4. Hur kommer det sig att du inte gillar att bada i svenskt vatten?

- Det är inte bara i Sverige jag ogillar det. Jag tycker illa om allt vatten där jag inte kan se. Det är helt och hållet mina bröders fel från början men det grundläggande är nog att jag är rädd för fiskar.

5. Vad gillar du bättre i England än i Sverige och tvärtom?

- England är där jag har min familj och nära vänner så det är ett plus där borta. Sverige har bättre somrar och jag älskar hur ljust det blir här plus sättet som alla tar vara på sommarmånaderna.

Stefan AlhagVad: Rosa Bandet-matchen Eskilstuna United-Limhamn/Bunkeflo, omgång 20 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 13 oktober klockan 17.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup