• Stefan Alhag

Lysande duellspel bröt segertorkan mot Piteå


Loreta Kullashi har just nickat in 2-0 bakom Piteåmålvakten Guro Pettersen och firar tillsammans med 1-0-skytten Felicia Rogic samtidigt som de tittar bort mot assistläggaren Kaisa Collin. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Felicia Rogic och Vaila Barsley är två av få spelare som finns kvar i Eskilstuna United sedan man senast slog Piteå.

När det i dag hände igen var just de två ytterst framträdande.

- Vi hade rätt attityd, säger "Felle" som sprang enormt mycket i hettan.


Det går upp och ner för United i år - denna soldränkta söndag var det verkligen upp.

- Vi tog jobbet som behövs för att slå ett lag som Piteå. Om man jämför med Umeå senast kom vi väl upp i 70-80 procent i duellspelet då jämfört med nu, säger tränaren Magnus "Munken" Karlsson.


Man har tappat räkningen på hur många gånger Faith Ikidi, till synes långsamt men ack så iskallt, vänt bort anfallare efter anfallare i OBOS Damallsvenskan genom åren.

- Hon har inte tempot men hon använder kroppen och har lugnet. För egen del, även om jag vet vad hon ska göra, så blir jag för ivrig och vill bara ta bollen, säger Felicia.

Men skam den som ger sig och att fortsätta försöka ger utdelning. För när Ikidi såg ut att vara först på Fanny Anderssons långboll i 22:a minuten så sprang Felle ändå.

- Det blev nog misskommunikation mellan Faith och målvakten. Plötsligt såg jag bara att det var helt öppet. Fast jag var lite orolig att jag sköt för löst, berättar Felle.

Skottet mot det helt övergivna målet orkade dock in och det var 1-0, ett resultat som stod sig till halvtid. Felicia nätade för övrigt i båda mötena med Piteå - laget hon tidigare spelat för - i fjol.

- Klart det känns lite extra. Men jag har fortfarande kontakt med några i laget och önskar dem allt gott, säger hon.


När lagen hade bytt sida försökte bortalaget med allt, till exempel att göra alla fem byten. Ett av dem innebar comeback för Madelen Janogy med kvarten kvar.

Och gästerna från Norrbotten matade inlägg, på inlägg, på inlägg, på .... ja, ni fattar.

- Ja, hur många inlägg kan man slå? undrar Munken och fortsätter:

- Du får gärna skriva att i dag var Vaila Barsley grym! Hennes duellspel var fantastiskt, säger tränaren om sin mittback.


Trots att Piteå försökte pressa så blev enda målet i halvlek två Uniteds. Loreta Kullashi står för alltid i historieböckerna som målskytt, men förarbetet måste hyllas rejält.

Kaisa Collin, nyss inbytt, vann boll nära eget straffområde, blev upphakad och borde kanske fått frispark. Att domaren inte blåste var lysande - för Kaisa brydde sig inte utan satte full fart framåt. Hon sprang hela högersidan ner och när hon började få slut på konstgräs serverade finländskan ett dröminlägg till Loreta som pricknickade in 2-0.


Julia Karlernäs räddade poäng på tilläggstid på Tunavallen i fjol. Nu såg Elise Stenevik och övriga i United till att nolla Piteå. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Piteå kvitterade på tilläggstid i motsvarande match i fjol, den här gången blev det inte så och inte ens en reducering. United har därmed bara släppt in ett mål på senaste tre omgångarna - detta på straff efter en olycklig hands.

- Det börjar kännas som att vi hittat rätt där nu, men det blir ett bra test borta mot Vittsjö närmast, säger Munken.

Vaila och Felicia i all ära men segern kan alla ta åt sig. Det var verkligen rätt inställning och nödvändig tuffhet som visades upp på alla håll mot ett Piteå som alltid använder fysiken.

Men hur ska ni få stopp på upp och ner-insatserna, Felicia?

- Det har varit ojämnt, absolut. Kanske har matcher suttit i benen när det varit tätt spelschema, kanske har vi inte orkat ladda om mentalt varje gång. Vi har i alla fall underpresterat ibland. Men nu blir det lite mer normalt spelschema med en match i veckan framöver. Det känns skönt, säger Felle och tar en välförtjänt klunk vatten.

Stefan Alhag


Fotnot: United slog senast Piteå med 3-2 på Tunavallen den 31 augusti 2014, alltså Uniteds första säsong i högsta serien. Förutom Felicia och Vaila finns även målvakten Emelie Lundberg kvar i laget från då. Felicia var dock den enda i trion som spelade just den matchen.Matchfakta

Eskilstuna United-Piteå 2-0 (1-0)

1-0 (22) Felicia Rogic, 2-0 (66) Loreta Kullashi

Varning, United: Fanny Andersson

Domare: Laura Rapp  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup