• Stefan Alhag

Möte med mångsidig modemedveten måltjuvForwarden Loreta Kullashi har allt som oftast bra koll på bollen, det kan lika gärna vara i rollen som målskytt, framspelare eller dribbler. Eller jonglör som när den här bilden togs. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Att vårt anfallsess Loreta Kullashi behärskar många delar av spelet har hon visat länge.

I år har det lossnat rejält med målskyttet också.

Faktiskt har "Lorre" efter åtta omgångar gjort fler mål än lördagens motståndare Växjö åstadkommit tillsammans.

- Man ska inte underskatta ett lag på grund av statistiken, säger Loreta klokt och pratar även om OS-drömmen, mode, skavsår och Tiktok-danser i dagens intervju.


Med sex mål är hon delad etta i skytteligan med Vittsjös Clara Markstedt. Lägg till två assists så är Lorre ensam på tronen i OBOS Damallsvenskans poängliga.

- I år tycker jag att jag har fått fler farliga lägen så det kan nog vara därför. Men det är klart att jag alltid försöker bli bättre på att avsluta i och med att jag är forward.

Något mål som sticker ut extra?

- Nej, jag är nöjd med alla eftersom de har varit viktiga. 

Ni kanske även noterat att Lorre bjudit på varierande målgester efter fullträffarna.

- Ja, jag har gjort lite olika. Det finns ingen seriös story bakom dem utan det är mer en kul grej som jag bjuder på, som exempelvis Tiktok-danser.

Ja, jag har hört att du gillar sådana, någon favorit där?

- Nej, ingen särskild, jag tycker att det finns en hel del roliga. Jag brukar kolla på Tiktok ibland men lägger inte upp något själv.


Det finns en imponerande mångsidighet i hennes spel. Mot främst Göteborg och Rosengård visade Lorre uppoffrande defensivt jobb hela matchen, kryddat med totalt tre mål mot de högkalibriga motståndarna.

Vi har även sett henne agera target och skickligt fördela bollar till medspelare, vi har sett henne som framspelare med smarta instick eller djupledsbollar, som till Kaisa Collins mål mot Djurgården, och vi har sett Loreta glänsa med dragningar, som helikopterfinten i slutet mot Vittsjö eller en nere vid offensiv hörnflagga mot Uppsala.

Min känsla är dessutom att du förbättrat din fysik i år. Du verkar orka springa ännu mer och i högt tempo, stämmer det?

- Ja, det kanske stämmer. Jag har jobbat mycket med fysiken innan säsongen började.


Något OS i blågul tröja blev det inte för Loreta i år, men kanske 2021? Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån

En stor motivation för Loreta under försäsongen var OS i Tokyo, den idrottsfest som ju inte blev av i år.

- Det var mitt mål att vara med i OS, så det är klart att det känns tråkigt att det blev uppskjutet. Samtidigt är det förståeligt med tanke på hur det ser ut i världen så jag får sikta på OS nästa år i stället.

Hur har hela coronasituationen påverkat dig i övrigt?

- Det är nog för mig som för alla andra. Jag träffar inte folk lika mycket och åker inte hem till min familj lika ofta. Som tur är har ingen i min närhet blivit sjuk.


Vid sidan av idrotten får vi veta att Loreta har planer på något nytt till hösten.

- Jag ska börja plugga ekonomi på Mälardalens högskola. Jag känner att det finns tid över för att kunna göra något vid sidan av fotbollen.

Det sägs att mode är ett annat stort intresse för dig och att du ofta dyker upp i nya outfits, den ena snyggare än den andra ...?

- Jag har alltid gillat kläder och haft ett intresse för mode. Nike är min huvudsponsor och jag har alltid gillat deras kläder och skor, så det kan bli en del kläder därifrån.

Jag fick tips om att fråga dig om skavsår, vad är historien där?

- Jag hade problem med skavsår en period och det läker inte så snabbt när man har fotbollsskor varje dag. Så det blev en grej vi skämtade om i laget eftersom det tog så lång tid att få bort.


Loreta Kullashi har - som nämnts - flera skäl att vara nöjd med seriens första tredjedel personligt sett. Men som bekant har United som lag haft det tyngre efter en riktigt bra inledning med triumfen mot Rosengård som höjdpunkt.

Efter två raka förluster, mot lag som nog många trodde att Eskilstuna skulle besegra, har det plötsligt blivit en känsla av bottenstrid när Växjö kommer till Tunavallen på lördag eftermiddag.

Vad säger du om era senaste insatser, Loreta?

- Jag tycker att vi har haft otur eftersom vissa resultat inte har speglat matchbilden. Men trots att vi har haft lite oflyt så måste vi skärpa oss, för jag vet att vi kan bättre.

Om Loreta Kullashi har fler gjorda mål än Växjö även efter helgens inbördes möte (ställningen är 6-5 inför) så har United vänt trenden med en seger.

Det blir alltså ändå inte tal om någon underskattning från Loretas sida - men kanske något eller några fler mål ...?

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Växjö, omgång 9 i OBOS Damallsvenskan

När: Lördag 8 augusti klockan 15.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup