• Stefan Alhag

Matchsnack med Munken - lång version


Det har pekat i rätt riktning för United länge. Tränaren Magnus "Munken" Karlsson sammanfattar årets toppar och dalar. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Säsongsavslutning i dag – då bjuder hemsidan på ett extra långt matchsnack med Munken.

Tränaren summerar året, väljer ut toppar och dalar och får dessutom, precis som alla hans spelare fått under säsongen, svara på Fem fotbollsfria frågor.


Inför bortamötet med Växjö klockan 15.30 i dag, där United kämpar för att försöka klättra upp till tredjeplatsen, har vi ställt en rad frågor till Magnus ”Munken” Karlsson. Vi kör direkt:

1. Året började ju egentligen inte så illa med en snöplig 0-1-förlust mot Rosengård och sedan kryss borta mot Göteborg. Men jag vet att omgång tre, 0-1 hemma mot Växjö, grämer dig lite extra. Hur ser du tillbaka på just den insatsen och hur mycket tror du att den bidrog till att resten av våren gick tungt?

- Växjö hemma är det resultat jag har svårast att leva med, det är riktigt. Det är också ett resultat som påverkade oss negativt mentalt. Jag kopplar det till 0-1 mot Djurgården i cupspelets gruppfinal. VI var många som funderade lite för mycket efter det. Förluster borta mot Vittsjö och Kristianstad är rimliga ur ett resultatperspektiv. Oavgjort mot Örebro däremellan blev dock en direkt effekt av ”bristande" självförtroende. Så den fick stor påverkan och våren som inte var godkänd innehöll ändå något som vi kände vi kunde bygga vidare på. Den tvingade oss till några val och att ta ställning till vilken fotboll vi verkligen ville identifiera oss med.

2. Efter första tredjedelen var United ett bottenlag. Tvivlade du någon gång på lagets kapacitet då?

- Nej, egentligen inte. Kan låta som en efterhandskonstruktion men jag var tydlig internt med att jag litade på truppen och dess förmåga. Vi var helt enkelt tvungna att jobba lite hårdare, förtydliga roller och ansvar och vara mer konsekventa med våra val. Mycket av det föll tillbaka på mig men gruppen svarade upp rejält mot detta när vi sågs efter omstarten.


3. Under sommaren värvades ingen utespelare plus att Tia Hälinen lämnade. Var du så trygg i att den här uppryckningen skulle komma ändå?

- Trygg är kanske att ta i men jag litade på våra förmågor och färdigheter. Hemmamatchen mot Linköping blev en signal att vi var på rätt väg. För alla i laget och alla som följer oss. Jag visste att vi hade en bra chans och jag skulle säga att vi gick för den och vågade. Min erfarenhet sa mig att vi ”bara" behövde ett resultat mot ett bra lag. Vi hade med oss prestationerna mot Göteborg och Rosengård. Vi visste att vi kunde tävla. Efter den matchen tror jag vi alla kände att trycket lättade något.

4. Var det någon seger i somras som du upplevde som extra viktig rent mentalt för laget, att ni fick bevis på vad ni kan?

Linköping är redan nämnd, att vi direkt efter det slog Djurgården bidrog till att befästa att det vänt. Hur konstigt det än kan låta så tror jag att förlusten i Rosengård var väldigt viktig för oss. Vi försvarade oss inte till framgång i den matchen. Vi utmanade både Rosengård och oss själva i att vi vågade spela. Så den delen av hur vi valde att gå in i matchen stärkte oss. Vi såg att vi kunde tävla spelmässigt med det bästa laget, dessutom borta. Utan att det blev seger så vann vi något ändå.


5. På senare tid har det blivit många starka insatser. Om jag ber dig plocka ut sekvenser ur någon eller några matcher, vilka är du då allra mest stolt över sett till spelet ni presterat?

- Hela första halvlek mot Kristianstad är den längsta och kollektivt starkaste sekvensen. Våra offensiva omställningar mot Linköping, speciellt första halvlek. Duell- och försvarsspelet i och runt straffområdet för att vinna matchen mot Vittsjö hemma. Vår speluppbyggnad hemma mot Göteborg. Jag kan hålla på en stund … innan jag kommer till alla individuella prestationer.

6. Kan du välja ut något utropstecken i år, någon spelare som utvecklats mer än du vågat tro eller någon som varit på väldigt hög nivå väldigt ofta?

- Jag kan välja flera. Matilda Plan har vuxit, inte så överraskande kanske men effekten och bidraget till laget är större i år. Loreta Kullashi har återtagit sin A-landslagsplats och gjort det via hårt jobb med sin fysik efter att ha missat stora delar av 2018. Det har gått fortare än jag trodde. Emelie Lundbergs lägstanivå är högre och jämnare, personbästa i mina ögon. Landar till slut i att Halimatu Ayindes höst är på en högre nivå än jag hoppades på när vi tog in henne. Och skulle kunna fortsätta, jag skulle säga att samtliga har blivit bättre 2019.


7. Räknat från VM har ni lika många poäng som Rosengård, 32, och bara lite sämre målskillnad. Tredje bästa lag är en bra bit efter. Kommentar till detta?

- Det är en jämn serie och alla kan slå alla. Jämnheten gör också att det blir en del oavgjorda. Vi har 10 segrar, flest, och det är med tre poäng det händer något i tabellen. Vi spelar för att vinna. det kostade en poäng i Malmö mot Rosengård men

vi är inte nöjda med ”kryss.

8. Hur gärna vill ni snuva Vittsjö på tredjeplatsen och har du alla spelare tillgängliga till sista omgången mot Växjö borta på lördag?

- Vi kommer gärna trea, nu har vi det inte i egna händer och kan därför i lugn och ro fokusera på prestationerna att vinna vår match. Det är nog så svårt. Funderar inte så mycket på Vittsjö utan mer hur vi ska bryta ner en motståndare som vi haft svårt för.

Alla utom Julia Tunturi är spelbara. Hon lider av sviterna efter förra veckans huvudskada och har inte kunnat träna i veckan.


Och så kör vi frågorna som inte hör ihop med fotbollen.

1. Vad vill du aldrig missa på tv och vilket program får dig alltid att byta kanal?

- Ser gärna nyheterna, är det fotboll så tittar jag gärna på Premier League. Får kämpa när det är Mello, Bachelor, Paradise hotel, Hollywoodfruar, Bonde söker fru och så vidare.

2. Om du får välja tre till fem personlighetsdrag som utmärker dig, vilka blir det då?

- Tävlingsmänniska, social, öppen och ärlig.

3. Vilken hushållssyssla försöker du slippa undan in i det längsta?

- det som behöver lagas eller monteras …

4. Varför kallas du egentligen för Munken?

- Vi var väldigt många Magnus i det hockeylaget jag spelade i när jag var liten. Det var före ishallens tid … jag hade en munkjacka som extra tröja och luva som hängde ut utan för träningströjan. Därav Munken för att skilja på alla Magnus.

5. Vad förknippar du själv ordet munk med: Konstären Edvard Munch, bakverket eller den manliga motsvarigheten till nunnor?

- Den manliga motsvarigheten till nunnor, det är dock inte ovanligt att jag översätter Munken till våra engelskspråkiga spelare med Donut. Det väcker en del munterhet …

Stefan Alhag

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup