• Stefan Alhag

Motståndarkoll: Limhamn/Bunkeflo


Söndagens gäst på Tunavallen, Limhamn/Bunkeflo, har redan hunnit få viss rutin på att agera lindansargäng kring nedflyttningsstrecket.

Under 2019 är man på god väg att hamna på rätt sida om strecket - i så fall för tredje året i rad. Och kanske blir man därefter Malmö FF ...


Limhamns IF och Bunkeflo IF bestämde sig under 2007 för att slå sina påsar ihop. Sammanslagningen blev officiellt först 1 januari 2008 men klubbnamnet blev ändå LB07.

Man spelade sig upp från lägre nivåer till man 2013 hade nått Söderettan. Där stannade man till 2016 då avancemanget till högsta serien säkrades.

Första året blev man nia, med viss marginal till nedflyttning, och i fjol slutade man tia och hängde kvar med ett par poängs marginal tillgodo på elvan Hammarby som flyttades ner.

I år ser det också ut att handla om att bli tia i stället för elva på ett Stockholmslags bekostnad, den här säsongen står striden mot Djurgården och inför besöket på Tunavallen i omgång 20 av 22 har LB fyra poängs försprång.


Sophie Sundqvist är LB:s klart främsta målskytt i år.

Stor del i detta har Sophie Sundqvist, en 23-åring som hunnit vara i Rosengård 2017 och Bröndby 2018 men i år kom tillbaka till LB och har stått för nästan hälften av sitt lags målfabrikation, sju av 16 för att vara exakt.

- Klart jag är glad att jag kunnat producera mål för laget men jag är sällan helt nöjd. Vill göra ännu mer för att ta laget framåt, säger Sophie som dessutom fick debutera för Sveriges U23-landslag den gångna helgen.

- Det var såklart jättekul att få chansen. Jag har aldrig varit med på några landslagssamlingar som yngre heller så det kändes väldigt speciellt att få ta på sig den blågula tröjan.


Likt United så har Limhamn/Bunkeflo spelat klart bättre under den senare delen av säsongen. Tidigare såg man ut att bli avhängt ihop med Kungsbacka men nu är man alltså fyra poäng före Djurgården efter flera starka insatser.

- Jag tror att vi som lag har lärt oss att släppa på pressen. Vi har hittat en tro på det vi gör och vet att vi är ett bättre lag än vad tabellen visar, säger Sophie.

Hur är det att strida kring strecket, mycket press och nerver eller mer inspirerande för att matcherna gäller så mycket?

- För egen del tycker jag det är nervöst inför matcher men att det oftast bara gör mig mer taggad också.

Lita på att LB kommer med full motivation till Eskilstuna i helgen och trots att det skiljer 17 poäng i tabellen ska ni inte tro att gästerna från Malmö känner sig slagna på förhand.

- Vi vill se alla matcher som en chans till seger och Eskilstuna är inget undantag. Jobbar vi hårt för varandra och spelar vårt spel finns alla möjligheter för tre poäng.


Om kontraktet säkras igen kan det dock ändå bli så att det inte finns något Limhamn/Bunkeflo i OBOS Damallsvenskan 2020. Som ni kanske hört diskuteras just nu ett samarbete med Malmö FF.

- Jag blev framförallt väldigt chockad men samtidigt jätteglad att ett framgångsrikt lag som MFF är berett att satsa på damfotbollen. Allt som kan gynna damfotbollen är bra. Mer än så spekulerar jag inte i nuläget eftersom ingenting är helt klart ännu, säger Sophie Sundqvist.

LB:s sportchef Henrik Adolfsson utvecklar resonemanget och förklarar aktuella läget för det eventuella samgåendet:

- Båda föreningars styrelser har tagit ett inriktningsbeslut som innebär att stora delar av LB07:s verksamhet går upp i föreningen Malmö FF. För att detta ska bli verklighet behöver båda föreningarnas medlemmar rösta igenom förslaget på extra årsmöten, vilka ska hållas i slutet av november alternativt början av december, säger han.

Vad skulle det i så fall innebära för er i LB rent konkret?

- Förutom att spelarna byter till en himmelsblå tröja betyder det bättre stöttning och överlag bättre möjligheter att utvecklas. Tanken på sikt är att MFF:s damlag ska vinna SM-guld och vägen dit ska karakteriseras av en ökande satsning de kommande åren, med markant bättre förutsättningar redan 2020 jämfört med dagens LB07.

Stefan AlhagVad: Rosa Bandet-matchen Eskilstuna United-Limhamn/Bunkeflo, omgång 20 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 13 oktober klockan 17.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup