• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Örebro


Karin Lundin är van att jubla över egna mål och i årets serie har det skett sju gånger. Dock inte i 3-3-premiären mot United, frågan är om Karin får fira på måndag? Foto: Johan Löf/Bildbyrån

Eskilstuna United inledde säsongen med en tämligen vild 3-3-match borta mot Örebro.

När det laget på måndagskvällen gästar Tunavallen ligger man - förmodligen oväntat för många - fyra pinnhål högre än United i OBOS Damallsvenskan.

- Jag känner att vi själva alltid trott på oss och vetat vad vi har för kapacitet, säger lagets klart vassaste målskytt Karin Lundin.


Ni minns kanske hur det gick när serien drog igång efter det långa coronastoppet. Vi bjöds på mål från egen planhalva, självmål och alltså hela 3-3 på Behrn Arena.

- Det var en match med högt tempo på en varm dag. Det var två lag som satte hög press, spelet böljade fram och tillbaka och det skapades många lägen från båda håll. Matchen kunde egentligen ha slutat hur som helst men blev till slut oavgjord, säger Örebroforwarden Karin.

Närkelaget ligger sexa - trots att man bara gjort 15 mål på lika många matcher. Endast Växjö och Djurgården har gjort färre. Måltorkan kan dock knappast Karin beskyllas för då hon gjort sju av de 15 - trots att hon faktiskt var mållös mot United i premiären.

- Vi har gjort en bra säsong men samtidigt blandat och gett. Vi har en del uddamålsförluster som lika gärna kunde ha varit tre poäng för oss så mot de lagen känner vi revanschlusta.


Karin har alltid varit en flitig målskytt. Hon nätade elva gånger 2015 med Kungsbacka, efter skadebekymmer några år blev det 15 fullträffar för samma klubb 2018 på ett halvår. Sedan testade hon lyckan i Göteborg men där blev det tuffare, till exempel bara en match från start och noll mål under fjolåret.

- 2018 i Kungsbacka var en väldigt bra säsong för mig och för klubben. På sommaren tog jag steget vidare till Göteborg. Det var en period med väldigt bra träningsmiljö men mindre speltid. Jag utvecklades på många olika plan under denna period och det har jag nu kunnat ta med mig i min fortsatta resa.

Nästa kapitel blev alltså Örebro.

- Jag fick en väldigt bra känsla för klubben som spelar en typ av fotboll som passar mig bra. Örebro förklarade hur de såg mig som spelare och det stämde väldigt bra överens med hur jag själv vill spela och därför föll det sig väldigt rätt. Jag träffade även klubben och tjejerna innan jag skrev på och det märktes med en gång att det är ett väldigt härligt gäng att vara i, säger hon.


Det Örebro som kommer till Tunavallen är försvagat då man, precis som så många andra lag, drabbats av trasiga korsband på spelare. Frontfiguren Heidi Kollanen är borta och nyligen rönte "vår" Cajsa Åkerberg samma öde.

- Det är väldigt tråkigt! Tråkigt för varje person som drabbas och jag lider med dem. Det är svårt att säga varför det har blivit så många knäskador i år. Det har varit en lång och oviss försäsong. Det dröjde länge innan vi fick slutgiltigt besked om när serien faktiskt kunde dra igång, vilket kan ha gjort det svårt att anpassa ett bra träningsupplägg. På sommaren har det varit ett väldigt tajt schema med flera matcher i veckan, vilket sliter hårt. Det gäller att det analyseras noga vad alla skador kan bero på så att det kan förebyggas inför kommande säsonger, säger Karin Lundin.


Om Örebro överraskat positivt kan man nog slå fast att inte fullt så många trodde att Eskilstuna United skulle ligga tia inför seriens avslutande tredjedel.

Är du förvånad, Karin?

- Eskilstuna är ett bra lag, alltid tuffa att möta och har även många skickliga spelare. Inför säsongen trodde jag precis som många andra att dom skulle hålla sig i den övre delen av tabellen. Men det är en speciell säsong och mycket som spelar in. Det är fortfarande många matcher kvar och jag tror att när serien är slut så ser vi Eskilstuna högre i tabellen än nu.

Men du har alltså stått för (nästan) hälften av Örebros fullträffar i år. Hur ser ett typiskt Karin Lundin-mål ut och gör du din bästa säsong hittills?

- Haha, hur ett typiskt Karin Lundin-mål ser ut får de som kollar på matcherna säga. Jag tycker det är svårt att bedöma vilken säsong som är ens personligen bästa. Alla har sin charm och det är så mycket som spelar in. 2020 tycker jag att jag har utvecklats mer och mer och självförtroendet har kommit tillbaka efter en period av mindre speltid. Det gör att jag fått ut mycket av hur jag vill spela fotboll.

Vad blir nyckeln för att ni ska ta poäng, eller vinna, på Tunavallen?

- Nu har det varit ett mindre uppehåll från matchspel så det gäller att vi hittar tillbaka och har fokus från början på vårt spel samt följer vår matchplan.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Örebro, omgång 16 i OBOS Damallsvenskan

När: Måndag 28 september klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup