• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Göteborg


Göteborgs Emma Kullberg (i svart) i en tuff närkamp mot Kristianstad i premiären. Foto: Carl Sandin/Bildbyrån

Med tre cuptitlar och tre framträdanden i Champions League har Kopparbergs/Göteborg etablerat sig som en maktfaktor i svensk toppfotboll.

SM-guldet saknas dock, men kanske finns ett sådant på meritlistan när 2020 är över.

Läs mer om laget som gästar Tunavallen på lördag - och om Emma Kullberg, den vindsnabba försvararen som fick sitt genombrott i fjol.

Det är en stor utmaning som väntar för Eskilstuna United i hemmapremiären. Göteborg kvaddade ett ofta svårspelat Kristianstad med hela 5-1 i första omgången och truppen har gott om bekanta namn, trots att Elin Rubensson saknas då hon är gravid och Beata Kollmats missar hela säsongen på grund av skada.

Inför lördagens match på Tunavallen tog vi ett snack med nyförvärvet och mittbacken Emma Kullberg som slog igenom på allvar under 2019.

Jag var väldigt imponerad av din insats på Tunavallen i fjol, då i Örebros tröja. Du gjorde nästan allt rätt och hängde även med i Felicia Rogics tempo, något inte många gör. Hur minns du själv den matchen?

- Det var många löpningar och vi mötte ett bra Eskilstuna. Men jag minns att vi höll oss till vår spelidé och jobbade hårt tillsammans vilket gjorde att jag kunde ligga rätt i min position och plocka många bollar som spelades i djupled.

Är snabbheten din främsta styrka?

- Det är alltid lättare när någon annan beskriver mig, haha. Men snabb, bolltrygg och bra spelförståelse skulle jag nog säga.


Prestationen på Tunavallen var säkerligen en del i att förbundskaptenen Peter Gerhardsson lät Emma A-landslagsdebutera i slutet av fjolåret, då var hon 27 år.

- Jag har alltid haft en dröm om att nå landslaget och alltid jobbat hårt för att bli så bra som jag kan bli. Sjävklart blev jag otroligt hedrad och stolt när jag fick samtalet av Peter och väldigt, väldigt glad!

Som sagt fick Göteborg en smakstart på OBOS Damallsvenskan med storseger i söndags. Ändå var Emma Kullberg inte helt nöjd med insatsen.

- Vi fick inte riktigt till spelet som vi strävar efter men jag är otroligt stolt över laget som gör fem mål mot ett tufft motstånd.


Göteborgs offensiv ja, den kan onekligen ge andra lag skrämselhicka när man rabblar namnen Stina Blackstenius, Rebecka Blomqvist och Pauline Hammarlund.

Utvecklande miljö för dig att ställas mot den trion på träningar, gissar jag. Vem av de tre är allra svårast att möta, Emma?

- Du har helt rätt i att det är utvecklande att träna mot dem. Oavsett vem av dem det är så är det tufft.

Göteborgs målsättning i år … är det bara guld som gäller?

- Vi siktar på guldet – men vi fokuserar på en match i taget, sedan får vi se i slutändan hur tabellen ser ut.

Eskilstuna United ställs helt klart inför en svår uppgift på lördagen.

Men vi påminner er gärna om hur det gick i fjolårets inbördes möten.

United klarade 1-1 borta och lyckades vinna med 2-1 hemma.

Stefan Alhag


Vad: Eskilstuna United-Göteborg, omgång 2 i OBOS Damallsvenskan

När: Lördag 4 juli klockan 15.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på Sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup