• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Kristianstad


KDFF-kaptenen Alice Nilsson i aktion i matchen mot Rosengård. Foto: Petter Arvidson/Bildbyrån

I vår andra hemmamatch i OBOS Damallsvenskan 2020 tar vi emot Kristianstads DFF, ett lag som fått en tuff start på säsongen med tunga skador och klen poängskörd.

- Vi är inte alls nöjda med resultaten, säger lagkaptenen och stöttepelaren Alice Nilsson.


Inte många har bättre koll på KDFF än Alice. 26-åringen, med nummer åtta på ryggen, är något så ovanligt som en som spelat för samma klubb under hela sin karriär.

- Jag har alltid haft utvecklingsmöjligheter och fått speltid så då har det varit naturligt att stanna. Jag trivs väldigt bra, säger mittfältaren.


KDFF, bildat 1998 när Wä och Kristianstads FF slogs ihop, tycks vara laget som inte riktigt når guldstriden men sällan heller finns i bottenträsket.

Ett stadigt mittenlag således.

I fjol slutade man sjua, fem poäng bakom Eskilstuna, och de inbördes mötena var två vitt skilda historier. Skånelaget vann hemma med 3-0 i slutet av vårsäsongen men lämnade Tunavallen med en svidande 0-5-förlust på hösten.


2020 har alltså börjat motigt. Delvis på grund av spelschemat då Kristianstad inledde mot två guldkandidater och föll stort mot Göteborg samt knappt mot Rosengård.

Senast i helgen blev det 3-3 i en sjövild, skånsk batalj i Vittsjö. KDFF hämtade in underläge tre gånger och fick chansen att avgöra på straff efter sju tilläggsminuter men Vittsjömålvakten lyckades rädda.

- Vi behöver höja oss några snäpp för att nå dit vi vill och vet att vi har potential, säger Alice Nilsson.


Ett par korsbandsskador har knappast underlättat. Först målvakten Moa Olsson och nyligen tänkta stjärnan Elise Kellond-Knight, den australiensiska mittfältarens säsong hann knappt börja innan den var över.

- Skadorna är så klart väldigt tråkigt. Elise har mycket erfarenhet och en fantastisk blick för spelet. Det känns väldigt tråkigt att inte ha henne på planen i år då hon har fina spetsegenskaper som hade kunnat avgöra matcher.


Desto större ansvar på kapten Alice som gjorde sitt lags första mål i serien i år och även svarade för en vacker assist till 1-1-fullträffen mot Vittsjö.

Hur har din roll förändrats genom åren i klubben?

- Jag har fått en större roll och tar mer ansvar. Spelmässigt var jag ofta längre ner i banan förut men nu har det blivit mer offensivt. Det viktigaste för mig är att få mina medspelare att prestera så bra som möjligt. Alla är olika och då försöker jag hitta olika vägar för att hjälpa till på bästa sätt. Kommunikation är alltid viktigt, säger hon på ett sätt som gör det ganska tydligt varför hon är just lagkapten.

Och du själv har spelat varenda match de senaste tre åren plus alla utom en 2016, då var du avstängd ... Hur lyckas du hålla dig så hel och frisk?

- Oj, peppar peppar! Jag är väldigt noggrann med träning, kost och sömn och har fått väldigt mycket hjälp av vår fystränare för att förebygga skador.


Om KDFF haft ett tufft schema inledningsvis så gäller det som bekant även Eskilstuna United - med den betydande skillnaden att United lyckades norpa fyra av sex möjliga poäng mot Göteborg och Rosengård.

Något Alice Nilsson givetvis har noterat inför onsdagens drabbning.

- Eskilstuna har verkligen startat bra och det blir en tuff match. Vi behöver se upp för deras kontringsspel och fasta situationer. Viktigast för oss blir vårt defensiva spel och att vi är effektiva, säger hon.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Kristianstad, omgång 4 i OBOS Damallsvenskan

När: Onsdag 15 juli klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på Sportbladetplay.se
  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup