• Stefan Alhag

Motståndarkoll: Mästaren Piteå


Eskilstuna slog Piteå hemma under Uniteds första allsvenska säsong. Sedan har man gått bet vad gäller trepoängare mot laget från Norrbotten som praktskrällde och tog SM-guld i fjol.

Och lita på att mästarlaget är mycket medvetet om sin fina statistik mot Eskilstuna.

- När man har positiva bilder från tidigare möten använder man så klart det för att boosta sig själv och laget, säger Nina Jakobsson.


Piteå IF, som grundades 1918, drog igång damfotbollsverksamhet 1985. Det dröjde sedan till 2009 innan man hade nått landets högsta serie. Den första sejouren i Damallsvenskan blev bara ett år, men Piteå såg till att gå upp igen 2011 och har sedan dess tampats med landets bästa lag varje år.

För två år sedan blev bildades den fristående sektionen Piteå IF DFF och förra året kom alltså fullträffen då det bar hela vägen till SM-guld.

Hur hög status har damlaget i Piteå och blir det mycket autografskrivande, Nina?

- Det finns många här som är intresserade av fotboll och bryr sig mycket om hur det går för oss vilket är jättekul. Så har det varit ända sedan jag kom för snart fem år sedan. Efter guldet i höstas märktes så klart en skillnad, men det mattas av och nu är det en helt ny säsong med nya förutsättningar. Det är främst kring våra hemmamatcher som yngre tjejer och killar som spelar fotboll vill ta bild och få autograf, vilket är jätteroligt!


Vissa lag passar vissa lag sämre och det är bara att konstatera att hittills har Piteå vållat Eskilstuna stora problem. Bara en seger sedan 2014 alltså.

- Det är svårt att sätta fingret på varför vi har fått så bra resultat med oss från matcherna mot Eskilstuna. Mycket sitter nog i det mentala, tror Nina som själv haft en huvudroll i de matcherna.

I senaste mötet den 4 augusti gjorde hon Piteås första och tredje mål i 3-1-segern. Hon har även avgjort en drabbning på Tunavallen.

Vet du hur många mål du gjort totalt mot United?

- Nej, jag brukar inte tänka så mycket på statistik mot specifika motståndare eftersom det är en relativt liten del av alla matcher som spelas.

Vad säger du om dina två mål i förra mötet?

- Vid det första blev jag serverad ett perfekt inlägg av Fernanda (da Silva), jag kom upp med bra timing och kunde styra in bollen med huvudet. Mitt andra mål var ett där jag hade försökt skjuta i ett liknande läge strax innan. När jag fick en ny chans, fast lite närmare målet, tänkte jag utan att tveka att jag testar igen och då satt den.

Det skruvade skottet utsågs för övrigt till omgångens mål på obosdamallsvenskan.se.


Efter den matchen intervjuade jag Vaila Barsley som sa att hon var sur för att du är någon centimeter längre. Men en sökning på nätet säger att hon är 1,84 och du 1,79. Vad gäller egentligen ...?

- Jag är nog närmare 1,81 nu men jag tycker att det känns som att hon är längre än jag. Vilket borde stämma om hon är 1,84.

Till sist, vad betyder ert mentala övertag när ni kliver in på Tunavallen till helgen?

- För vår del är det så klart bara positivt. Det stärker oss och vi försöker bära med oss det i den kommande matchen. Att ha statistiken emot sig är aldrig någonting man vill, men varje match är ny och det borde finnas en revanschlust hos dem. Så jag förväntar mig ingenting annat än en riktigt tuff och spännande match!


Inför matchen ligger Piteå sjua på 20 poäng och tre plusmål, United är åtta på 17 poäng och två plusmål. Enkel matematik säger alltså att en hemmaseger skulle innebära att lagen byter plats i tabellen.

Men enkelt blir det säkert inte för United att lyckas med detta, så vi hälsar så klart alla varmt välkomna för att hjälpa våra tjejer att välta mästaren, skrämma bort spöket från Norrbotten och ta första trepoängaren på nästan fem år.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Piteå, omgång 14 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 18 augusti klockan 16.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup