• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Piteå

Uppdaterad: 15 aug 2020


Josefin Johansson, här bollvinnare mot Örebro, har kommit tillbaka starkt efter att ha blivit mamma. På söndag ska hon försöka hjälpa sitt Piteå till ännu ett bra resultat mot United. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

Det lag som är placerat längst upp i landet har sannerligen inte gjort United mest uppåt genom åren.

På söndag får vi en ny chans att förbättra statistiken när svårspelade Piteå gästar Tunavallen, då med stöttepelaren och mamman Josefin Johansson tillbaka i storform.


Vi ska inte tjata alltför mycket om att Piteå är ett spöke, vilket nog United och alla fans hört så det räcker. Faktum är i alla fall att fjolårets möten inte gav det önskade trendbrottet.

Uppe i Norrbotten började det bra när United tog ledningen. Men Piteå kom ifatt och kunde även ta ledningen när Eskilstuna var en spelare kort efter att inte ha hunnit/fått byta in någon när Halimatu Ayinde hade fått ont efter en smäll.

Det var början till slutet och Piteå vann med 3-1.

Hemma var ett trendbrott däremot oerhört nära. Även på Tunavallen tog United ledningen genom Felicia Rogic. Det stod sig länge, länge.

Men så på tilläggstid kom ett inlägg, Julia Karlernäs stod rätt och United tvingades se bollen gå in i buren, via stolpen. Små marginaler ... så det blev bara en poäng mot Piteå.

- Genom alla år har det alltid varit otroligt tuffa och jämna matcher mot Eskilstuna och det är jag helt övertygad om att det kommer bli denna gång också, säger mittfältaren Josefin Johansson.


Hon vet verkligen vad hon pratar om. Josefin har varit Piteå trogen ända sedan hon kom dit från Sunnanå 2011 och har alltså varit med om nästan alla matcher mot Eskilstuna.

Har du varit nära att lämna Piteå någon gång?

- Nej, nära har det nog aldrig varit. Jag har trivts otroligt bra i Piteå IF som förening och även staden från första stund. Det har varit häftiga år, otroligt utvecklande både som spelare och människa och jag är väldigt glad och stolt över att ha varit med på den resa klubben gjort från 2011.

Men ärligt talat, var det inte lite elakt av ditt lag att spela som bäst och ta guld just 2018, enda året du inte spelat eftersom du blev mamma då ...?

- Nej, det var det absolut bästa som kunde hända! Jag kunde i lugn och ro njuta av lagets prestationer och samtidigt förbereda mig för att bli mamma med allt vad det innebär.

Var det givet för dig att återvända som spelare sedan?

- Min tanke och önskan var att göra det, men med stor respekt för att man inte riktigt vet vad som händer med kroppen under och efter en graviditet. Med lite tålamod och hårt jobb så har jag hittat tillbaka.

Är du till och med bättre nu än före uppehållet?

- Svårt säga, men just nu känns kroppen väldigt bra och jag har kunnat träna på på ett väldigt bra sätt!


Josefin har fått mycket beröm i bland annat tv för sina insatser där hon i stort sett alltid visar tuffhet och vilja.

Hon gjorde till exempel också tröstmålet mot Rosengård nyligen efter en mäktig långrush där försvararen Ali Riley inte orkade springa med och Josefin kunde som belöning ostört slå in ett inlägg i nättaket.

Hur ser du på egna spelet i år och har din roll förändrats något?

- De har känts helt okej inledningsvis, jag har spelat lite mer mot en kant än tidigare säsonger vilket gjort att det blivit större utrymme för mitt offensiva spel. Men för mig handlar det främst om att vara drivande till att laget gör bra prestationer och vinner matcher och där finns det mer att hämta. Ja, ni har haft det tungt ett tag, vad i spelet har inte fungerat?

- Alla matcher i Damallsvenskan är väldigt tuffa. Vi har haft perioder i matcherna där vi inte varit tillräckligt bra och det har straffat oss hårt. Det gäller att orka hålla intensiteten och fokus uppe i alla situationer trots ett tufft spelschema. 

Ett steg till att hitta in på rätt spår igen var förstås värvningen av Madelen Janogy. Den landslagsmässiga anfallaren återvände, som ni kanske känner till, efter att ha drabbats av psykisk ohälsa under proffstiden i Tyskland.

Hon bestämde sig nyligen för att gå tillbaka till sin tidigare klubb Piteå men debuten i comebacken har ännu inte skett. Kanske blir det på Tunavallen, forwarden är i alla fall spelklar lagom till mötet med United.

- Madde är en fantastisk spelare och besitter väldigt bra egenskaper i en mot en-spelet, säger Josefin Johansson om sin nygamla medspelare.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Piteå, omgång 11 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 16 augusti klockan 15.30

Var: Tunavallen, matchen sänds i SVT och på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup