• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Svårforcerade Vittsjö


Anrika Vittsjö gör sin bästa säsong i Allsvenskan.

När laget från den lilla orten i norra Skåne gästar Tunavallen på söndagen är det med SM-guld i sikte.

- Man spelar ju fotboll för att vinna. Så när chansen finns där blir man bara mer motiverad och taggad, säger mittbacken och A-landslagsspelaren Sandra Adolfsson.


Föreningen Vittsjö GIK (gymnastik- och idrottsklubb) bildades så tidigt som 1933. Under åren har det funnits många sektioner, i dagsläget har man förutom fotboll även friidrott och gymnastik.

Satsningen på flick- och damfotboll började någon gång runt 1980 och ungefär 30 år senare, närmare bestämt på hösten 2011, hade A-laget kämpat sig till en plats i högsta serien.

Premiäråret blev det en sjätteplats, därefter har Vittsjö konstant hamnat på den nedre tabellhalvan men nu ser det alltså ut att bli ett jättelyft.


Vittsjös och A-landslagets mittback Sandra Adolfsson berättar om den speciella andan i och runt Vittsjö GIK.

En som varit med på hela resan är Sandra Adolfsson. 32-åringen gör sin tionde säsong och är en av dem som bäst kan berätta hemligheten som gör att lilla Vittsjö lyckas hålla sig kvar i fotbollens finrum år efter år.

- Tryggheten och gemenskapen är det absolut bästa. Alla fina människor runt omkring som alltid ställer upp för laget och stöttar oss. De kommer ner med fika till träningarna och vill vara en del av oss. Sedan har vi alla 300 i klubben som också är helt fantastiska. Det är grillkvällar där man först tittar på träningen och sedan minglar och får prata fotboll med alla spelarna. Detta är helt som en andra familj, säger hon.

Märks det på orten att ni strider om guldet nu, pratas det fotboll överallt?

- Ja, det märks en hel del att det går bra denna säsong. Det är fler som engagerar sig och vill stötta laget plus att många av våra fans har följt med på fler bortamatcher än tidigare, vilket är oerhört roligt och ger mycket energi.


Inför de fem sista omgångarna ligger Vittsjö tvåa, fyra poäng bakom Rosengård. Så guldet är inom räckhåll, alternativt en topp två-plats som skulle leda till Champions League.

Den allra främsta förklaringen till succén hittar man kvickt vid en titt på tabellen. Alla lag har släppt in tvåsiffrigt antal mål, de flesta sedan länge, men i den kolumnen för Vittsjö står det bara nio.

Vad är förklaringen, förutom hårt jobb antar jag, till att ni är så svåra att göra mål på, Sandra?

- Kontinuitet. Vi har fått behålla många spelare från förra säsongen vilket har gjort att vi har kunnat jobba vidare med bland annat försvarsspelet.


Att Sandra Adolfsson själv är starkt bidragande står helt klart. Hon har spelat 16 av 17 matcher och gjort det så bra att hon, med fem A-landskamper på meritlistan, är uttagen i Peter Gerhardssons senaste trupp ihop med bland andra Uniteds Loreta Kullashi.

Hon räknar också med en väldigt svår utmaning på söndag eftermiddag:

- Eskilstuna har sett väldigt vasst ut nu efter sommaren och fått igång målgörandet. Det gäller att vi är bestämda, fortsätter att kommunicera och täcka upp för varandra i defensiven. De har en snabb forward i (Felicia) Rogic och Kullashi är en teknisk spelare som gillar att vara i ytan framför backlinjen så det får vi se upp med.


Lita på att United ska försöka sätta käppar i hjulet för Åshöjdenliknande Vittsjös fantastiska säsong 2019. Men vi måste så klart ändå låta Sandra drömma lite:

Hur stort vore det för dig och för Vittsjö om ni håller i höst och tar SM-guld och/eller når Champions League?

- Det skulle vara väldigt stort och helt fantastiskt. Man spelar ju fotboll för att vinna så att chansen finns där gör en bara mer motiverad och taggad.

Stefan Alhag


Vad: Eskilstuna-Vittsjö, omgång 18 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 22 september klockan 17.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup