• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Umeå


Fanny Hjelm Rönnlund (till vänster), här i kamp med Rosengårds Jelena Cankovic, gillar att Umeå vågat spela sitt spel även som nykomling. Frågan är om det räcker för att hänga kvar? Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Sista lag att gästa Eskilstuna United i år blir nykomlingen Umeå.

Ett lag som har maximal motivation och måste vinna för att ha chans att hänga kvar.

Lagkaptenen Fanny Hjelm Rönnlund missade första mötet med United på grund av corona. Hon berättar om det, släktskapet med skidkungen Assar Rönnlund och förstås tabelläget samt vilket lag hon tror Umeå kan ta sig förbi.


När Eskilstuna i somras skulle möta Umeå kom försnacket att handla om att en Umeåspelare hade insjuknat i corona, det var alltså Fanny:

- Jag fick mina första symptom på kvällen efter matchen innan, isolerade mig och lyckades tack vare det undvika att smitta någon annan i laget. Jag klarade mig ganska lindrigt även om det blev långdraget. Det började som en vanlig förkylning och gick över till jobbig huvudvärk. Värst var nog att tappa lukt- och smaksinnet. Jag var frisk och tillbaka i träning efter två veckor, sedan tog det några veckor till innan jag kände mig helt återställd fysiskt.


Trots att kaptenen saknades vann Umeå med 1-0 efter ett straffmål. Nu är hon däremot redo för spel på Tunavallen när Umeå är piskat att ta tre poäng mot Eskilstuna igen. Blir det inte seger är Umeå tillbaka i Elitettan 2021. Vid seger krävs även att Piteå förlorar mot Örebro eller att Djurgården max når oavgjort mot avsågade Uppsala. Om inte Umeå besegrar Eskilstuna med minst nio måls marginal, då kan United åka ur.

- Det är så klart en tråkig situation vi är i då vi inte har det i egna händer. Det vi måste lägga allt fokus på är det vi själva kan påverka, nämligen att vinna mot Eskilstuna. I övrigt får vi hålla tummarna att resultaten går med oss och jag tror att Örebro har goda chanser att slå Piteå, funderar Fanny.


Den 29-åriga innermittfältaren är med sitt lätta steg, vårdade passningsspel och fina teknik en nyttig kugge och spelmotor i laget från Västerbotten. Trots att anrika Umeå ligger näst sist har många berömt laget för hur man spelat.

Men har ni möjligen agerat för naivt på den högre nivån?

- Det har varit stor skillnad i Damallsvenskan jämfört med Elitettan och vi har straffats betydligt hårdare för våra misstag. Men jag är av tron att spela på det sätt man tror på. Vi har arbetat på liknande sätt i snart fyra år och skulle vi gå ifrån vår spelidé alltför mycket skulle vi även tappa vår identitet som lag. I längden tror jag att det hade straffat oss hårdare, säger Fanny Hjelm Rönnlund.

Du heter Rönnlund och är från Umeå. Då kan jag inte undvika att fråga om du är släkt med skidlegendaren Assar (flerfaldig OS- och VM-guldmedaljör) och har du i så fall själv talang för att åka skidor?

- Ja, det stämmer! Assar var min morfars kusin. Om jag hade kunnat bli bra på längdskidor vet jag inte men jag tycker att det är roligt och har tack vare intresserade föräldrar åkt mycket längd under min uppväxt. Jag hann med någon enstaka tävling som ung också.


Men det blev alltså inom fotbollen som Fanny nådde elitnivå och hon har varit hemstaden trogen hela karriären, bortsett från ett år i Gamla Upsala 2015.

Om ni skulle åka ur, hur tänker du då kring din egen fotbollsframtid?

- Ärligt talat har jag inte funderat mycket på det utan allt fokus ligger på söndagens match och att göra allt jag kan för att Umeå IK spelar allsvenskt nästa år. Vad jag gör får jag ta därefter. Jag trivs väldigt bra här med fotbollen och livet runt omkring men har samtidigt en ambition att spela i Damallsvenskan.

Vad blir viktigast för att ni ska ta tre poäng mot United och i alla fall ge er själva chansen till nytt kontrakt?

- Det blir att våga spela vårt spel och vara modiga med boll. Defensivt gäller det att vara disciplinerade och att jobba hårt för varandra. Det är då vi är som bäst. Vi har vunnit mot Eskilstuna tidigare i år och har goda chanser att göra det igen.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Umeå, omgång 22 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 15 november klockan 15.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup