• Stefan Alhag

Motståndarkollen: Uppsala


Meriterade målvakten Emma Holmgren är en nyckelspelare hos nykomlingen Uppsala. Foto: Simon Eliasson/Bildbyrån

En piggt startande nykomling gästar Tunavallen på måndagskvällen.

IK Uppsala har sju poäng på lika många matcher och är bara en bakom vårt United.

En profil i den unga klubben från studentstaden är skickliga Emma Holmgren.

- Jag ser det som en fördel att som målvakt spela för en nykomling, säger hon.


IK Uppsala är sannerligen ingen gammal förening. Man bildades så pass nyligen som 2016 och året därefter tog man över elitverksamheten från IK Sirius.

Ni som följt United en längre tid kanske minns att man tampades med bland annat Sirius när jakten på att nå OBOS Damallsvenskan var som mest intensiv.

United kom dit - och nu har alltså Uppsala också ett lag i finrummet men inte som Sirius utan IK Uppsala. Föreningen skriver på sin hemsida att man har som uttalat mål att ha ett ingående samarbete med övriga klubbar i Uppland för att föra dam- och flickfotbollen framåt.


Ett stort steg i rätt riktning togs alltså i höstas då platsen i högsta serien säkrades. Något som också fick Emma Holmgren att vända hemåt efter ett par år i Hammarby och ett i Linköping.

- Eftersom jag är från Uppsala från början tyckte jag förstås det var jätteroligt att laget gick upp. När jag pratade med tränarna i Uppsala hade vi ett bra snack och jag fick en väldigt god känsla gällande klubben och laget. Så efter det så kändes Uppsala som ett väldigt bra val för mig! 

Du var även med i Sirius förut, vad är främsta skillnaderna från när klubben hette Sirius mot att det nu är IK Uppsala?

- Jag tycker att Uppsala som fotbollsklubb är mer professionell, vi har bättre faciliteter och förutsättningar. Men det skiljer också en division och fyra år sedan jag var i Sirius. Så givetvis ska det vara bättre i dag.


Nykomlingen fick en rivstart när man i premiären besegrade Djurgården med 3-2 och följde upp med 1-1 borta mot Växjö. Det har även blivit en klar 3-0-triumf mot årets andra nykomling Umeå. Facit är alltså sju poäng så här långt.

- Jag tycker att vi har börjat säsongen bra. Självklart önskar vi att vi hade tagit någon poäng mer och även spelat bättre i en del matcher, men det vill man alltid, säger Emma Holmgren.

När man som målvakt skriver på för en nykomling räknar man väl med att få en hel del att göra va ...?

- Ja, det kan så klart bli en del att göra men som sagt ser jag det som en fördel. Jag får ha en ledande roll i laget och bidra med min erfarenhet.

Med gott om U-landslagsmeriter, vad tror (eller vet) du att du måste förbättra för att få en chans i A-landslaget också?

- Jag behöver jobba mer med mitt ledarskap och även på att förhindra avslut. Jag tror att Uppsala är en väldigt bra miljö för mig att göra det i.


Om vi har Unitedglasögon på får vi väl hoppas att Emma får oerhört mycket att bestyra på måndagskvällen när det späckade spelprogrammet rullar vidare.

- Eskilstuna är ett bra lag som jag tror kommer att sluta i toppen av tabellen när serien är slut. Vi behöver vara noggrannare i vårt anfallsspel och fortsätta jobba hårt i försvarsspelet för att lyckas mot dem, säger Emma Holmgren.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Uppsala, omgång 8 i OBOS Damallsvenskan

När: Måndag 3 augusti klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup