• Eskilstuna United

Mycket snöplig förlust för United i premiären


Foto: Lasse Jansson

En stark och stabil premiärinsats på söndagen fick ett mycket tungt slut för Eskilstuna United.


Lagets tidigare spelare Nathalie Björn prickade, i slutminuterna, in matchens enda mål och säkrade segern för topptippade Rosengård.


- Jättejobbigt. Jag tycker att det kändes stabilt hela matchen igenom. Men det här är fotboll, så kan det gå, säger hemmalagets duktiga vänsterytter Julia Tunturi.


- Vi visste på förhand att det här var en svår bortamatch så det var jävligt skönt, rent ut sagt, att sätta det skottet, kommenterar Nathalie Björn vars fina träff kom efter en utboxning från Unitedmålvakten Emelie Lundberg.


Premiärdrabbningen i OBOS Damallsvenskan, som faktiskt avgjordes på dagen fem år efter Uniteds allra första match i högsta serien, blev till stora delar ett ställningskrig. Rosengård hade som väntat mer bollinnehav. De första 45 minuterna fanns dock inte särskilt mycket att anteckna i kolumnen för farliga målchanser åt endera håll.


Desto mer av värde hände efter sidbytet. När matchklockan hade nått minut 62 var det extremt nära att de 1 223 åskådarna (förutom en handfull bortafans) fått jubla rejält.


- Det jag minns är att jag vann en boll på mittplanen till vänster, tog mig framåt lite innan jag nästan sköt ett inlägg till (Ayinde) Halimatu. När jag såg hennes träff hann jag tänka att det skottet skulle gå in, berättar Julia Tunturi.


Men nyförvärvet och högeryttern från Nigeria tvingades se sitt skott ta i ribbans underkant och studsa ut. I alla fall bedömdes det så.


- Från min position såg bollen ut att gå inåt efter ribbträffen men det är strunt samma eftersom det inte dömdes som mål. Samtidigt skulle Rosengård ha haft en straff (för en handssituation) som de inte fick, säger Unitedtränaren Magnus ”Munken” Karlsson och tillägger apropå den snöpliga avslutningen:

- Jag hatar ordet nästan …


Han var dock nöjd med arbetsinsatsen och att Eskilstuna United definitivt förmådde utmana ett lag som lär vara en av de främsta guldkandidaterna i år.

Rosengård fick klara sig utan kreativa Fiona Brown i premiären.


- Det är bara en lättare skada men vi valde att inte ta några risker i dag, säger skotskan vars första klubb i Sverige ju var Eskilstuna United.


Defensivt gjorde hemmalaget en mycket stark insats. Trebackslinjen med Vaila Barsley mellan Shannon Woeller och Matilda Plan såg trygg ut och målvakten Emelie Lundberg behövde knappt göra någon avancerad räddning.


- Det jag kan önska är att vi hade lyckats vara lite vassare framåt också, säger Magnus Karlsson.


De som stack ut mest i offensiven var just yttrarna. Ayinde lyste mest före pausen och Tunturi övertygade efter sidbytet då hon även visade prov på tufft och fysiskt spel.


- Det är egentligen ingenting jag brukar vara bra på men sedan jag kom till Sverige har jag förbättrat min fysik och även märkt i internationella matcher med Finland att jag har blivit starkare på den biten, säger hon.


Till matchens lirare utsågs mittbacken Vaila Barsley i United och innermittfältaren Iva Landeka i Rosengård. Noteras kan också att hemmakaptenen Petra Johansson tvingades kliva av efter en smäll på ena foten.


Eskilstunalagets revanschlusta för den uteblivna premiärpoängen får därmed packas med i väskorna till årets första bortamatch i OBOS Damallsvenskan.

Den spelas på påskdagen, alltså söndag 21 april, klockan 15.00 mot en annan guldkandidat, Kopparbergs/Göteborg.


Stefan Alhag


Matchfakta:

Eskilstuna United-Rosengård 0-1 (0-0)

0-1 (90) Nathalie Björn.

Varningar, United: Felicia Karlsson, Julia Tunturi.

Rosengård: Sanne Troelsgaard.

Domare: Laura Rapp, Årsta.

Publik: 1 223.


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup