• Stefan Alhag

Ny situation för Vaila - på och utanför planen


Dottern Elida har skapat en ny vardag för Eskilstuna Uniteds försvarsess Vaila Barsley. Samtidigt är det förstås också mycket fokus på fotbollen där tre mycket viktiga helger stundar för United. Foto: Privat

Inte mycket är sig likt för Vaila Barsley under 2020.

Privat har hon blivit förälder till dottern Elida som blir tio veckor i dag.

På planen tvingas hon efter många år i Eskilstuna United för första gången uppleva en kamp för att undvika degradering.

Men mittbackens besked till fansen inför Hjärta United-matchen mot Djurgården är betryggande:

- Få inte panik, det får inte vi. Stötta oss bara så mycket ni kan så ska vi göra vårt yttersta för att prestera.


Sedan vår brittiska försvarsklippa kom till klubben 2013 har två saker varit konstanta. United har aldrig behövt strida med kniven på strupen för nytt kontrakt och Vaila har alltid bidragit med mål under säsongerna.

Med tre omgångar kvar är det förskräckliga nerflyttningsstrecket bara en poäng nedanför - dessutom har United kvar att möta tre lag som är i samma luriga läge - Djurgården (hemma), Växjö (borta) och Umeå (hemma).

- Vi är inte stressade. Vi är peppade och fokuserade inför avslutningen, säger Vaila Barsley och fortsätter:

- Jag tycker att det är jättebra att vi bara möter lag i samma läge. Det betyder att vi har allting i egen kontroll. Vi behöver inte lita på att någon annan ska ordna rätt resultat för oss. Om vi vinner håller vi oss kvar - enkelt.


Tre omgångar kvar alltså. Om vi backar bandet till motsatta läget, alltså tre omgångar spelade, så hade Eskilstuna redan fem poäng, hade kryssat mot Göteborg och slagit Rosengård. I det läget trodde nog inte många att det skulle vankas en bottenstrid i november.

Vad är skälet att ni hamnat här, Vaila?

- Om man ser på säsongen som helhet tycker jag ändå att vi har spelat okej. Det är ytterst små marginaler mellan att vinna och förlora och jag känner att vi haft en hel del oflyt. Samtidigt skapar du din egen tur så det är upp till oss.

- Att det är så många lag som är inblandade i bottenstriden, inte bara två-tre utan sex stycken, visar vilken annorlunda säsong det varit för många.


Inför seriespurten lyser fortfarande en nolla i Vailas kolumn över gjorda mål. Mittbacken har alltid bidragit i den kategorin sedan intåget på Tunavallen men eftersom hon prickade rätt hela nio gånger under debutåret i svensk fotboll har förstås motståndarnas uppmärksamhet blivit därefter.

Enligt tränare Munken har nickstarka Vaila fått otroligt tuff, och inte alltid juste, bevakning när hon klivit fram på fasta situationer.

- Haha, det är som en helt annan regelbok som gäller när de försvarar mot mig på hörnor. Domarna verkar inte ens bry sig vad motståndarna gör. I år har jag lyckats göra ett par assists till Lorre men vill givetvis bidra ännu mer offensivt, säger Vaila.

Nöjd med det egna spelet i övrigt under 2020?

- Ah, det har varit okej. Det är svårt att reflektera över den personliga insatsen när det inte har gått som jag önskat för laget som helhet.

På grund av corona blev som bekant spelschemat komprimerat och extremt intensivt under våren. Inte nog med det, Vaila fick alltså uppleva en stor omställning i sin privata situation. Detta när dottern Elida klev in i hennes tillvaro för tio veckor sedan.

Jag har förstått att den inledande tiden var kämpig, berätta?

- Ja, de första veckorna var svåra. Jag och Annica fick väldigt lite sömn och hade ett strikt schema för att hjälpa Elida att få tillbaka den vikt hon förlorade direkt efter födseln, något som är ganska vanligt.

- Hon föddes söndag 22 augusti och jag var tillbaka i träning tisdag 25 augusti. Det var utan tvekan mitt absolut sämsta pass i United! Min kropp och min hjärna var helt osynkade. Kort senare mötte vi Rosengård på hemmaplan och det var tufft. Jag grät i slutet av den matchen på grund av utmattning och mycket känslor.

Har rollen som mamma varit som du väntade dig hittills?

- Ja, det går bra. Jag känner att jag och Annica är ett starkt team och vi har ett bra system för att lösa vardagen. Eftersom Annica ammar anmälde jag mig frivillig till att sköta alla blöjbyten. Vissa dagar ångrar jag det beslutet ...

- Men Elida har varit ett lätt barn att sköta om så här långt och det är vi så klart väldigt glada över.


Efter en veckas uppehåll för landslagsspel är det nu dags att avgöra OBOS Damallsvenskan. Som tidigare nämnts uppmanar Vaila alltså fansen till att undvika att känna panik över situationen och lovar att spelarna i laget i stället ser avslutningen som en inspirerande utmaning.

I händelse av tre segrar är United en allsvensk klubb även 2021. Eftersom många inblandade lag möter och tar poäng av varandra lär det dock räcka med två segrar, eller kanske till och med en.

Frågan är vad som händer sedan för Vaila, som ju får räknas som en veteran numera.

Hur tänker du kring den fortsätta karriären? - Min kropp känns bra och jag vill fortsätta spela. Jag har hållit mig frisk och skadefri hela året, vilket är tack vare min erfarenhet och kunskap om hur jag behöver sköta om min kropp. Jag känner fortfarande suget och lusten efter att spela och tycker att jag kan tävla på den här nivån.

Låt oss då hoppas att det blir just allsvensk nivå som gäller även 2021 för Vaila Barsley.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Djurgården (Hjärta United-matchen), omgång 20 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 1 november klockan 13.30

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup