• Stefan Alhag

Olycklig hands avgjorde till Uniteds nackdel


Matilda Plan hade en boll i mål mot Umeå men det fina avslutet blev förgäves då lagkaptenen bedömdes ha varit offside. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Eskilstuna United hade förtvivlat svårt att såga sig igenom nykomlingen Umeås försvar.

Därför räckte det med ett straffmål för att nykomlingen från Västerbotten skulle få med sig alla tre poäng på onsdagskvällen.

- Vi vann för få dueller och hade behövt en större fysisk insats än vi orkade med, summerar tränaren Magnus "Munken" Karlsson.


Försnacket handlade mycket om att en Umeåspelare tvingades avstå matchen då hon ska ha smittats av coronaviruset. Att drabbningen skulle avgöras som planerat bestämdes dock direkt och hur mycket - eller ens om - det påverkade spelarna på planen är förstås svårt att veta.

- Det var ingen dramatik alls i det där. Vi ville spela, Umeå ville spela. Det var bara att köra, anser Munken.


De inledande 45 minuterna blev hur som helst tämligen händelsefattiga. En hel del felpassningar och inte så högt tempo gjorde att det blev avvaktande.

Man hann tro att United hade tagit ledningen på ett mycket vackert sätt – i någon sekund innan offsideavblåsningen kom. Elise Stenevik slog en lång frispark som Matilda Plan störtade fram på och volleysköt bollen i nättaket men det blev alltså underkänt.

- Jag har fuskat och kollat på tv-bilder nu och i slow motion är det tydligt att Matilda inte var offside, säger Unitedtränaren.


Umeå hittade en del hål i Uniteds försvar med några välriktade långbollar. I något enstaka fall blev det också rejält farligt, bland annat ett skott tätt utanför från Therese Simonsson men det kändes ändå logiskt med 0-0 i halvtid.

- Vi spelade för långsamt och fick heller aldrig chansen att vinna några bollar på mitten eftersom de lyfte långt på oss hela tiden, konstaterar Munken.


Efter sidbytet började det tungt för gästerna. Ett inlägg råkade träffa Elise Steneviks ena hand och den var förvisso lite utanför kroppen så domslutet kändes väl korrekt.

Straffen tog Therese Simonsson. Den var inte så värst välriktad men hann just smita under Cosette Morché och in till 1-0 i den 53:e minuten.


Någon förväntad anstormning från United kom aldrig riktigt. Man försökte givetvis skapa lägen men Umeå rensade med fötterna, rensade med huvudet eller så tog målvakten hand om bollen.

- Det blev lite bättre attityd efter deras mål men när vi spelade sakta var det lätt för Umeå att hela tiden hinna ställa sig i vägen, säger Munken.


Man fick leta ordentligt för att lyckas hitta en enda rejält vass kvitteringschans, Umeå hade däremot bland annat en stolpträff just efter sitt ledningsmål och kunde – till synas utan några större problem – hålla undan till en trepoängare som tar dem förbi United i tabellen.

- Vi förlorade väl inte mot ett särskilt mycket bättre fotbollslag. Vi förlorade därför att de var hetare i duellerna, då kan det komma ett mål på en frispark, hörna eller straff, kommenterar Magnus Karlsson.

Det är bara att ladda om snabbt, redan på söndag tar vi emot Piteå på Tunavallen.

Stefan Alhag


Matchfakta

Umeå-Eskilstuna United 1-0 (0-0)

1-0 (53) Therese Simonsson, straff

Varningar, Umeå: Olivia Holm, Eskilstuna: Matilda Plan, Kaisa Collin

Domare: Sara Persson


  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup