• Stefan Alhag

Otrolig Unitedvändning efter Olivias drömmål


Med 300 på läktaren för första gången fick United fira den underbart sköna trepoängaren med fansen efter slutsignalen. Nu är kontraktet nästan helt säkrat. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Fullständig galenskap!

Så måste halvlek två mellan Eskilstuna United och Djurgården beskrivas.

United gick från ett ytterst utsatt läge i tabellen till att med all sannolikhet säkra kontraktet när 1-2 blev 3-2.

Och Olivia Schough tvingades lämna sin förra hemmaplan utan poäng - trots två makalöst vackra långskott.


När det visslades för halvtid vid ställningen 1-0 anade ingen vad som väntade. Så långt var drabbningen ganska avvaktande, händelsefattig och Unitedledningen kom lite slumpartat efter ett täckt Loreta Kullashi-skott som Felicia Rogic påpassligt stötte i mål.

- Vi tyckte ändå att vi hade hyfsad kontroll så långt, säger Ngozi Sonia Okobi.

Dramat hade knappt börjat då - efter att lagen hade bytt sida däremot ...


Ni såg väl Olivia Schoughs 2-0-mål mot Island i tisdags? Ett vasst långskott strax under ribban. Om någon i United missat det så bjöd Olivia på två grymma repriser live.

I 54:e minuten med samma fot som i tisdags, högern, efter att Elise Stenevik slarvat med en passning. Schough var klinisk i avslutet som gick för högt för Emelie Lundberg.

Tro inte att hon var färdig. I 56:e minuten visade Olivia att det funkar alldeles utmärkt att skjuta med vänstern också.

Ett inlägg nickades bort av Amanda Nildén. Bollen dock rakt ut till Schough som la den tillrätta och sedan fixade vad som måste vara ett av de vackraste målen vi sett på Tunavallen. En perfekt vristträff - och riktningen var den ultimata.

Emelie Lundberg var chanslös. Troligen hade mer eller mindre vilken människa man än hade satt mellan hemmastolparna varit lika maktlös när bollen gick som en missil upp i bortre krysset.

- O my God, två världsklassmål. Särskilt det andra, säger Okobi.

- Inte vilka mål som helst det där, och det blev förstås mer eller mindre panik för oss efter det. Men jag är nöjd med att vi lyckades hämta tillbaka det, säger tränaren Magnus "Munken" Karlsson.


När vi på läktaren hade börjat räkna på förutsättningarna i tabellen inför de två sista omgångarna med United kvar på 20 poäng och Djurgården på 23, hade hemmaspelarna andra planer.

Det kändes dock som att det inte ville sig. Kaisa Collin dunkade ett stenhårt skott ribba ut. Loreta Kullashi bjöds på ett jätteläge när Djurgårdens målvakt tappade bollen men "Lorre" fick bara hörna av situationen. Men påhejade av de 300 åskådarna fortsatte Eskilstuna att ösa på - och belöningen kom.

Ngozi Sonia Okobi ordnade 2-2 med ett fantastiskt välplacerat skott i minut 86 - ett mycket snyggt mål även det.

- Väldig lättnad, jag blev så glad när bollen gick in. Vi var frustrerade efter att Djurgården hade vänt på matchen, säger Sonia.

Och vänstern igen. Du har ju sagt att högern är din bästa fot ...

- Jag vet, jag borde få något pris för min vänster! Jag har gjort nästan alla mål med den fast jag sällan tränar på att skjuta med den, svarar hon med ett leende.


Felicia Rogic satte här 1-0 och måltjuven var även den som fick sista ordet genom att göra 3-2 alldeles i slutskedet mot Djurgården. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Då räknade vi på hur läget skulle vara med båda lagen på 21 poäng inför de två sista omgångarna - funderingar vi snart också kunde skrota.

Felicia Rogic, vars fina målform bara fortsätter, fick sista ordet i den otroligt underhållande matchen trots snålblåst och regn. Hon slog till efter att Elin Rombing strax innan jobbat tillbaka bollen på ett starkt sätt.

- Jag blev ganska chockad. Jag fumlade lite med bollen och skulle sedan slå ett inlägg mot bortre delen av straffområdet och till Kaisa Collins panna, i stället gick bollen in, berättar "Felle".

Ja, den seglade in perfekt i bortre burgaveln och trots fem tilläggsminuter förmådde inte Djurgården komma tillbaka utan 3-2 stod sig. Faktiskt var det närmare 4-2 eftersom Loreta Kullashi prickade stolpen.

- Det kanske inte är helt klart. Men nu ska det i alla fall väldigt mycket till om vi ska kunna åka ur, säger en lättad Munken.


Visst är det så. Eftersom Umeå på 19 poäng och Djurgården på 20 möts i nästa omgång har det sämst placerade laget av dessa två max 20 inför sista rundan.

Är det Umeå behöver de plocka in nästan 20 i målskillnad på Eskilstuna, är det Djurgården behöver de ta in någonstans runt tio. Detta förutsatt att United då kammar noll mot Växjö och Umeå och stannar på 23 pinnar.

Då Piteå i dag skrällde och vann med 2-1 borta mot Linköping, avgörande målet på tilläggstid, har mästaren från 2018 också förbättrat sitt läge och står nu på 22 poäng. Kvar i riskzonen finns också Växjö på 21.

Kort sagt, väldigt väldigt mycket måste gå emot Eskilstuna de kommande två helgerna om det inte ska bli allsvensk fotboll på Tunavallen även 2021.

Vi tackar för det - och för den ofantligt härliga dramatiken och underhållningen vi på läktaren bjöds på denna regniga söndag!

Stefan AlhagMatchfakta

Eskilstuna United-Djurgården 3-2 (1-0)

1-0 (37) Felicia Rogic, 1-1 (54) Olivia Schough, 1-2 (56) Olivia Schough, 2-2 (86) Ngozi Sonia Okobi, 3-2 (89) Felicia Rogic

Varningar, United: Felicia Rogic (avstängd nästa match), Djurgården: Amanda Kander

Domare: Lovisa Johansson

Publik: 300  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup