• Stefan Alhag

Piggelintokiga Anna vill bidra mer offensivt


Anna Oscarssons skickliga försvarsjobb mot Rosengårds Sofie Svava bidrog till fredagens Unitedseger. Mot Kristianstad hoppas Anna kunna bli en större faktor anfallsmässigt också. Foto: Christian Örnberg/Bildbyrån

Eskilstuna Uniteds nyförvärv Anna Oscarsson är nöjd med vad hon hunnit visa defensivt i början av säsongen. Hon hoppas bli en större faktor offensivt också, kanske redan mot Kristianstad på onsdagen.

Möt Anna i en lång intervju om passionen för Hammarby, den psykiska ohälsa hon plågats av och hur många Piggelin hon egentligen kan klämma i sig.


Anna har hittat sin plats på Uniteds högersida och bidrog bland annat med starkt försvarsjobb när Rosengård besegrades senast.

- Det har blivit bättre än jag vågade hoppas på att komma till United. Under första halvåret har jag bara blivit positivt överraskad. Jag är glad och stolt över att tillhöra en förening med så kompetent ledarstab, så härliga lagkamrater och en klubb som dessutom tar ett lokalt samhällsansvar.


24-åringen hamnade i fokus när hon nyligen trädde fram och berättade att hon lidit svårt av psykisk ohälsa under karriären.

Hur illa var det när du mådde som sämst?

- Då kände jag inte så mycket för något alls längre. På nätterna kunde jag inte sova och på morgonen kunde jag knappt ta mig ur sängen utan ville bara sova bort hela dagen. Jag tränade och jobbade ändå som vanligt men så fort jag kom hem från träningen på eftermiddagarna grät jag timmar i sträck.

Hur är situationen för dig nu?

- I dag mår jag bättre än på många år. Jag går fortfarande i samtalsterapi  och tycker det är väldigt nyttigt att jobba med sig själv mentalt likväl som fysiskt. När jag tog mig ur mitt värsta mörker kände jag mig starkare än jag någonsin gjort innan.


Unitedfansen börjar lära känna henne som spelare men hurdan är Anna Oscarsson som person? Till exempel säger ryktet att hon är extremt morgontrött, vissa gånger på grund av att hon kan mangla serier ända till småtimmarna.

- Morgontrött har jag alltid varit, det har jag förmodligen ärvt av mamma. Detta i kombination med när jag hittar en bra tv-serie som jag fastnar för kan leda till lite för sena nätter. Jag tänker inte minst på när jag och mamma satt och kollade ”Störst av allt” till klockan 4 på morgonen ...

Stor Hammarbysupporter är du visst också?

- Jag är uppväxt i en Bajenfamilj och har själv hejat på Bajen sedan barnsben. Jag kollar på alla fotbollsmatcher jag kan live eller på TV. När jag haft möjlighet har det även blivit några futsal- och bandymatcher. Första året efter att jag lämnade Bajen var det till och med jobbigt att möta dem men nu har jag vant mig.Dålig förlorare - visst. Men Anna erkänner att hon, upplärd av sin pappa, kan vara en rätt kaxig vinnare. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Att elitidrottare är dåliga förlorare är knappast ovanligt, Anna ingår i den skaran. Dock är hon, enligt källor till hemsidan, inte någon vidare vinnare heller ...

- Dålig förlorare, absolut. Det tar dock emot att erkänna att jag också kan vara dryg när jag vinner. Där skyller jag ifrån mig och säger sådan far sådan dotter, haha. Har en pappa som är den största retstickan i norra Europa när han vunnit över mig i något.

Bortsett från tävlingsdelen beskrivs du mer smickrande som en väldigt snäll, omtänksam och social person som gärna pratar med alla. Kommentar?

- Jag älskar gemenskapen man känner när man tillhör ett lag. Jag tycker det är något fint när man ställer upp och står upp för varandra både på och utanför planen. Är nyfiken på att lära känna mina lagkompisar bättre men också väldigt mån om att de mår bra, så jag hoppas att det stämmer.


Bajen är alltså en konstaterad passion. Glassen Piggelin en annan.

- Glass är och har jag alltid varit väldigt svag för. Tror mitt personbästa är runt sju stycken Piggelin. Svårt att hålla räkningen, haha.

Jag hör att du brukar ha himla otur och råka ha långdragna behandlingar eller liknande just när det är din grupps tur att städa omklädningsrummet. Stämmer detta?

- Här skulle jag vara mer källkritisk, haha. Det har hänt EN gång att jag fick behandling av Bevvan (Annica Barsley) och att min städgrupp hade städat färdigt när jag var klar. Till mitt försvar så är det viktigt att ta hand om kroppen nu när vi har så tajt spelschema, men detta lär jag få höra resten av året av Matilda, Linn och "Lorre" ...


Fem poäng på tre matcher trots tufft spelschema och nu tar ni emot Kristianstad på onsdagskvällen. Hur ser du på er säsongsupptakt?

- Jag tycker att vi startat bra med undantag för premiären borta mot Örebro där vi varken kände oss nöjda prestations- eller resultatmässigt. De senaste två matcherna har vi taktiskt genomfört på ett bra sätt och jobbat otroligt hårt i 90 minuter även om jag är övertygad att vi inte har spelat vår bästa fotboll än.

Personligen, har du hunnit visa dina spelmässiga kvalitéer eller vad känner du?

- Defensiven har suttit bra i de två senaste omgångarna. Men jag känner absolut att jag har mer att visa, framförallt genom att bidra mer i offensiven. Mer kombinationsspel och att komma runt på kanten och slå bra inspel/inlägg!

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Kristianstad, omgång 4 i OBOS Damallsvenskan

När: Onsdag 15 juli klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på Sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup