• Stefan Alhag

"Samba-Sonia" säker på att United är på uppgång


Ngozi Sonia Okobi är skicklig med bollen och vass med båda fötterna. Något hon gett oss bevis på flera gånger den här säsongen. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Ngozi Sonia Okobi gör sin tredje säsong i Eskilstuna United och har varit ännu fler år i Sverige. Något som inte är alldeles enkelt.

- Att vara borta från sin familj sju-åtta månader om året är ingen lek. Att prata med dem på telefon ofta och länge är det som håller mig igång, säger nigerianskan.

I en längre intervju berättar hon även om morgontrötthet, religionens betydelse samt hur viktig måndagens match mot Örebro är.


Men allra först reder vi ut namnfrågan, då det förekommit en del olika varianter på detta under åren hon spelat i Sverige.

- Det ska vara Ngozi Sonia Okobi. Ngozi är mitt förstanamn, Sonia mitt mellannamn och Okobi är mitt efternamn.

Efter några säsonger i Vittsjö kom hon till United 2018 och publiken har kunnat se en teknisk, rivig spelare som inte har några problem oavsett vilken fot hon behöver behandla bollen med.

- Jag använder gärna båda även om det inte är något som jag har tränat extra på eller så. Jag skulle ändå säga att jag är bättre med högern, konstaterar Ngozi Sonia som vi trots det kunnat se skicka in flera fina mål med vänsterdojan under 2020.


Vi har också sett henne på flera olika positioner i laget. Hon har medverkat i alla 15 omgångar varav tio från start och har till exempel varit vänsterytter, högerytter och central mittfältare, samtidigt som Sonia själv inte skulle ha någonting emot att ha "nummer 10-rollen" som playmaker. En väldigt mångsidig och laglojal spelare alltså.

Att du åkt lite in och ut ur startelvan, hur känner du för det?

- Det är förstås frustrerande men jag låter det inte påverka mig eller mitt spel eftersom jag har många människor som tror på mig. Jag vill givetvis spela från start i varje match och tycker att jag borde göra det, säger 26-åringen.

Vi vet också att du inte är rädd för att utmana motståndare en mot en och bjuda på läckra dragningar för att vinna de duellerna. Vilken är din favoritfint?

- Jag kan inte säga att jag har någon specialfint eller favorit. Det bara händer, beroende på situationen som är just vid det tillfället.

Spelstilen kanske är det som fått vår speaker att benämna henne Samba-Sonia ...?


När vi ber en lagkompis att beskriva Ngozi Sonia Okobi som person får vi veta att hon är ganska blyg och tystlåten i början. Men i sällskap med de hon känner är hon klart mer pratig och dessutom en som skämtar mycket, plus en som bryr sig väldigt mycket om sin omgivning. En summering huvudpersonen skriver under på.

- Ja, det låter som jag.

Jag har också förstått att religionen betyder mycket för dig?

- Ja. Jag är kristen och tror väldigt mycket på Gud. Så när vi har matcher tillägnar jag dem till Gud genom böner innan jag lämnar mitt hem eller mitt hotellrum.


Ett tips hemsidan fått, från flera håll, vill hon dock inte riktigt skriva under på. Ryktet säger att Ngozi Sonia Okobi absolut INTE är en morgonmänniska. Hon kommer ofta i sista minuten och skulle egentligen gärna se att det inte fanns en morgon, utan bara eftermiddag och kväll så hon fick sova ut ordentligt.

- Nja, lustigt nog brukar jag träna och göra olika övningar tidigt. Nu pluggar jag dessutom svenska på SFI så jag stiger alltid upp senast klockan 8. Det beror också på att min man alltid ringer mig klockan 7, nigeriansk tid, och det är 8 här.

- Men när det är kallt stämmer det att jag helst inte skulle vilja vara ute på morgonen. Fast egentligen inte heller på eftermiddagen eller kvällen ...

Och om ni undrar vad "Samba-Sonia" gör samtidigt som hon äter är det lågt odds på att hon tittar på film - det är nämligen en favoritkombination för henne.


Men åter till fotbollen. Som bekant är Eskilstuna United i en prekär position i tabellen och med sju omgångar kvar är man nu under strecket (sedan Växjö vunnit mot Kristianstad på lördagen). Det trodde nog inte många, särskilt inte när man hade fem poäng efter tre matcher, hade kryssat mot Göteborg och bortabesegrat Rosengård.

- Vi är fortfarande ett bra lag, trots att vi har åkt på en del förluster. Först och främst behöver vi hålla oss till vår taktik i matcherna och så finns det många små detaljer som vi måste hantera bättre och utföra på rätt sätt, säger Ngozi Sonia Okobi.

Hur trygg är du i att ni kan klättra i tabellen från och med nu?

- Jag känner mig väldigt säker på det. Till exempel därför att vi redan har mött de bästa lagen för andra gången under säsongen, så vi har avverkat den tuffaste delen av spelschemat.

Hur betydelsefull känns kommande hemmamatchen mot Örebro?

- Det känns lite som "nu eller aldrig" för oss, det är jätteviktigt att vi vinner.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Örebro, omgång 16 i OBOS Damallsvenskan

När: I morgon klockan 19.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup