• Stefan Alhag

Sonias superskott säkrade segern


En stark nigeriansk duo i United i form av målskytten Sonia Ngozi Okobi och innermittfältaren Halimatu Ayinde som utsågs till Uniteds bästa mot LB. Foto: Stefan Alhag

Det satt långt inne att få hål på Limhamn/Bunkeflo i Rosa bandet-matchen.

Men ett underbart vackert vänsterskott gav Eskilstuna United segern på Tunavallen.

- Vi hade testat många olika sätt att göra mål så jag tänkte att nu provar jag att skjuta själv, säger Sonia Ngozi Okobi som prickade in söndagsmatchens enda mål, det kom i 62:a minuten.


Det var lite som en enda lång press där rosaklädda United förde spelet men hade väldigt svårt att hitta luckor i Malmölagets kompakta försvar som ofta bestod av åtta utespelare djupt på egen planhalva.

I den första halvleken blev det alltså inget nätrassel. Dock var känslan att Felicia Rogic borde fått minst en, kanske två, straffar i dueller med bortamålvakten. ”Felle” var först på bollen, petade undan den och därefter blev det kontakt initierad av LB-målvakten. Men båda gångerna vinkade domaren Sandra Almkvist avvärjande.


Efter sidbytet ökade United intensiteten i jakten på ett mål och chanser skapades Backen Matilda Plan var nära några gånger, både efter fasta situationer och när hon tog offensiva löpningar i det vanliga spelet.

Fanny Andersson hade ett fint skott som smet tätt utanför men det ville sig inte - förrän Sonia hittade exakt rätt med sitt skott.

- Högern är min bästa fot men nu fick jag prova med vänstern, säger hon efter aktionen där hon gjorde sig fri från en motståndare och sköt med skruv mot bortre hörnet och fick se bollen gå in via ribban.

Har du gjort något vackrare mål med vänstern förut?

- Ja, men det var när jag fortfarande spelade hemma i Nigeria.


Efter ledningsmålet byttes Vaila Barsley in och fick prova på att spela i anfallet. Hon ersatte för övrigt Linn Vickius som fick chansen från start för första gången i OBOS Damallsvenskan och svarade för en mycket fin insats på Uniteds centrala mittfält.

Linn och kollegan Halimatu Ayinde dominerade mitten av planen och bidrog starkt till att United så ofta kunde sätta tryck på LB. Klart plus alltså till Vickius samtidigt som Ayinde fick priset som hemmalagets bästa spelare efter att knappt ha förlorat någon närkamp på 90 minuter.


Defensivt kändes det hur lugnt som helst – väldigt länge.

- Ja, jag tror väl att de hade ett inlägg i första halvleken som jag fick plocka ner. Något annat var det nog inte, funderar målvakten Emelie Lundberg.

Coollugnt alltså - men det gällde fram till övertidsminuterna då det stora, stora kvitteringsläget kom. Som nästan ur ingenting var plötsligt Sophie Sundqvist, Malmölagets klart främsta målskytt i år, helt fri och de tre Eskilstunapoängen hängde plötsligt på en skör tråd.

Men Emelie Lundberg såg till att den tråden inte brast genom en högklassig räddning med vänsterbenet.

- Jag försökte bara komma ut och göra mig stor. Jag kände att hon var rätt nära mig och inte hade full kontroll så min tanke var bara ”stoppa bollen”.

Är det inte extra svårt att göra en sån räddning i slutet när du stått sysslolös innan?

- Ja, men det är väl ett tecken på att jag är vältränad i huvudet. Det gäller att orka hålla fokus ända till slutet.

Hur upplevde du matchen som helhet annars, Emelie?

- Jag tyckte att vi spelade ut dem samtidigt som vi inte fick någonting med oss av domaren. Det är svårt, i vissa matcher är en sak tillåtet och i nästa är det inte tillåtet.


Limhamns måltorka mot United fortsätter därmed och faktum är att laget ännu inte har lyckats göra mål mot United efter vad som nu är sex matcher i Damallsvenskan.

För United lever fortfarande ett litet hopp om att bli tvåa och nå Champions League, men då får inte Göteborg vinna någon av de två sista matcherna.

Annars finns ju en fin tredjeplats inom räckhåll vilket också vore strålande bra med tanke på utgångsläget när serien återstartade efter VM i somras.

Stefan AlhagMatchfakta

Eskilstuna United-Limhamn/Bunkeflo 1-0 (0-0)

1-0 (62) Sonia Ngozi Okobi

Varning, United: Sonia Ngozi Okobi

Domare: Sandra Almkvist

Publik: 902

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup