• Stefan Alhag

Stark och lat - med en blågul framtidsPlan


Uniteds back Matilda Plan har redan styrkan, jobbar hårt på tekniken och blickar framåt mot att en dag få representera Sveriges A-landslag i fotboll, precis som hon redan gjort i bandy. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Det enda Matilda Plan saknar efter omskolningen till back är känslan av att göra mål.

Men senast mot Linköping fick hon uppleva det – för första gången i OBOS Damallsvenskan dessutom.

Inför helgens match mot Vittsjö får ni lära känna Matilda bättre i ett samtal om orättvisa frisparkar, hennes effektivitet efter träningar, fördelar med att vara en fågel och varför det börjar luta åt att hon släpper bandyn.


Från att i yngre år ha varit forward och flitigt figurerande i målprotokollen har 21-åriga Matilda nu hittat sin plats i backlinjen hos Eskilstuna United.

- Jag tyckte det var jobbigt i början för att jag verkligen saknade känslan av att göra mål men jag trivs mycket bättre i rollen som back. Jag får ju dock känna känslan av att göra mål i bandyn så jag får nöja mig med det.


Bandyn ja. Efter att hon redan hunnit bli världsmästare och tidigare i år svensk mästare med Västerås medger nu Matilda att det kanske börjar bli dags att välja en sport.

- Ja, jag tror att det snart är dags att lägga bandyn åt sidan om jag ska satsa helhjärtat på fotbollen och se hur långt jag kan gå. Men jag ska spela bandy i vinter och sedan får vi se hur jag gör.


Det första målet i fotbollens högsta serie lät alltså vänta på sig lite. Det var ytterst nära tidigare, inte minst mot Piteå borta där Matilda hade en mycket fin nick i ribbans underkant och ut, men mot Linköping fick hon åter nickläge efter hörnan och nu gick bollen in.

Det var dessutom nära att hon blivit tvåmålsskytt via ett skott i den andra halvleken men då smet bollen tätt utanför ena stolpen.

- Klart att jag har längtat efter att få göra ett mål. Det har varit nära några gånger och nu var det skönt att den äntligen fick sitta.

Vad jobbar du hårdast på att förbättra i ditt spel?

- Det jag alltid försöker förbättra, varje träning, är min teknik så att jag skapar tid för mig själv så att jag snabbt kan leverera bollen.


En mycket stor styrka är däremot Matildas styrka. Ibland kanske hon är lite för stark …

- Ja, jag som spelare är väldigt fysisk, jag går alltid in 100 procent i alla dueller och vill så klart vinna dem. Ibland får jag enligt mig billiga frisparkar emot mig. Duellspelet är min starkaste egenskap inom fotbollen.

Du är också bra på att vara snabb iväg efter träningarna. Ofta snabbast i laget påstås det?

- Haha, ibland är jag bara mer effektiv och ibland ska jag iväg, det är ganska ofta jag har planer efter träningarna.

Det sägs också att du väldigt ofta ses med en telefon vid örat, sant eller falskt?

- Sant, jag pratar ofta i telefon med kompisar. Det är ett bra sätt att fördriva tiden vi har i bussen, haha.


Som tidigare nämnts har Matilda redan varit med om stora framgångar i A-landslaget – när vi talar bandy. Inom fotboll är det ännu så länge U23 som gäller i blågula sammanhang men tro inte att Matilda inte hoppas på mer.

- Det är klart jag har som mål att komma med i A-landslaget men det får ta sin tid. Jag har inte bråttom, men så klart hoppas jag att de har koll på mig.

På söndag eftermiddag ska Eskilstuna United ta emot Vittsjö på Tunavallen. Få, inklusive Matilda Plan, hade nog trott i våras att det skulle vara tabelltvåan som nu kommer på besök.

- Nej, det var inget lag jag räknade med skulle vara så högt upp i tabellen men samtidigt har de bra spelare och är svåra att möta, speciellt på deras gräsplan. Ett svårt lag att ta poäng ifrån.

Vad vill du säga för att övertyga eventuellt tveksamma åskådare att ta sig till Tunavallen?

- Vi är inne i en bra period och har en bra känsla inför. Jag tror det blir en rolig match då vi är två lag som båda vill vinna och ta poäng, vi är även revanschsugna efter förlusten mot Vittsjö borta. Vi får även hoppas att vädret är på vår sida, att Eskilstuna bjuder på sol och att alla som kan tar sig till Tunavallen och hjälper oss till tre poäng. Vi behöver allt stöd vi kan få.


Innan vi släpper Matilda blir det förstås som vanligt Fem fotbollsfria frågor:

1. Du har bott i Katrineholm och pendlat till Eskilstuna och Västerås länge. Hur fördriver du helst tiden på tåget?

- Om jag åker tåg så brukar jag lyssna på pod eller musik och kolla på mobilen. Men numera bor jag i Västerås och åker bil med Linn Vickius, vi lyssnar alltid på hög musik eller snackar skit.

2. Om du fick vara ett djur för en dag, vad skulle du välja och varför?

- Jag skulle nog vilja vara en fågel. Då kan man ta sig vart man vill snabbt och även hålla koll på allt.

3. Kan du säga en egenskap hos dig som inte så många känner till?

- En sak är att jag är väldigt lat, jag gör ofta inte mer än jag behöver. Får jag önska ligger jag på soffan och kollar på tv och gör ingenting så fort jag är ledig.

4. Vilket land skulle du allra helst vilja besöka?

- Jag vet faktiskt inte, haha. Men spontant skulle jag säga någonstans i USA där det är varmt.

5. Vad är det bästa och sämsta med hösten?

- Det bästa är att man med gott samvete kan stanna inne i kylan och kolla på serier. Det sämst är nog att det är så mörkt ute.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna-Vittsjö, omgång 18 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 22 september klockan 17.00

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup