• Eskilstuna United

Stark säsongsstart av mångsidiga Ayinde


Foto: Morgan Nyberg Boussard

En 23-åring från Nigeria har efter bara två matcher redan hunnit visa sig vara ett starkt tillskott i årets Eskilstuna United.


- Jag har fått en bra start men kan inte säga att jag är nöjd. För att vara det vill jag även bidra till mål, säger Halimatu Ayinde.


Vi börjar med att reda ut namnet. Halimatu är förnamnet och Ayinde efternamnet - i Nigeria skriver man dock familjens namn först och därför kan ni mycket väl se det i omvänd ordning om ni exempelvis söker på nätet.


Berätta lite om din bakgrund?


- Jag kommer från de västra delarna av Nigeria och ingår i en stor familj med sex pojkar och två flickor. Min pappa är en pensionerad militär.


Att det blev fotboll för Halimatu Ayinde var det aldrig någon tvekan om.


- Jag älskade sporten redan från barndomsåren och känner fortfarande stor passion för fotboll. Tyvärr är intresset i hemlandet inte särskilt stort för de damer som spelar, allt fokus är på herrarna där.


Mot Rosengård i premiären var mittfältaren ytterst nära att bli målskytt. Hennes skott på Julia Tunturis inlägg gick i ribbans underkant och studsade därefter precis vid mållinjen men bollen bedömdes inte ha varit inne.


Senast mot Göteborg fick Halimatu Ayinde visa prov på sin defensiva skicklighet då hon efter pausen bytte kant och effektivt bromsade farliga Elin Rubenssons framfart.


- Jag har helt olika roller i landslaget jämfört med i Eskilstuna. När jag representerar Nigeria är jag defensiv mittfältare och här har jag fått vara höger- eller vänsterytter. Men jag är mångsidig och har ingen favoritposition utan trivs överallt och spelar där jag behövs.


Hon beskriver sin största styrka som viljan att jobba hårt för laget och tycker sig alltså ha fått en bra start i sin nya klubb utan att ändå vara helt belåten.


Sommarens VM finns förstås också i tankarna titt som tätt och där har Halimatu Ayinde målsättningen klar.


- Det är att vi ska ta oss vidare från gruppspelet.


Innan det mästerskapet drar igång ska ett antal matcher med Eskilstuna avverkas och närmaste uppgiften är Växjö hemma på söndagen. Återstår att se vilken eller vilka roller den nigerianska stjärnan får i den matchen.


Som avslutning på den här intervjun ska vi förstås, precis som vi gjorde med Fanny Andersson, ta reda på lite mer om vem Halimatu Ayinde är vid sidan av planen.


Det gör vi genom Fem fotbollsfria frågor:


1. Vad gillar du mest med att bo i Sverige?

- Att det är ett lugnt och fridfullt land där alla välkomnas och accepteras så länge man inte gör något brottsligt. Jag älskar Sverige!


2. Om du har stämt träff med vänner, dyker du upp först, sist eller någonstans i mitten?

- Jag är oftast den som kommer sist …


3. Om du fick vara ett djur för en dag, vilket skulle du välja?

- En drake, därför att den symboliserar visdom och styrka.


4. Vilken är din favoritfilm och varför gillade du den så mycket?

- Jag gillar Den gode, den onde, den fule av den anledningen att filmen lär ut att man inte ska lita på någon annan än sig själv.


5. Säg en personlig egenskap du är stolt över och en du är mindre stolt över?

- Jag är stolt över att jag är så ambitiös men gillar inte att jag bryr mig mycket om en del människor som inte bryr sig om mig.


Stefan Alhag


Vad: Eskilstuna United-Växjö, omgång 3 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 28 april klockan 17.00

Var: Tunavallen

Hur: Biljett köpes på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande 60 kr

Årskort vuxen 850 kr, pensionär/student 550 kr, ungdom 8-18 år 350 kr.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup