• Stefan Alhag

Strumpsabotör Julia saknar finsk lakrits


Fotbollsstrumpor får akta sig när Julia Tunturi får tag på dem. De brukar råka illa ut när den 23-åriga finländskan är i närheten ... Foto: Morgan Nyberg Boussard

23-åriga Julia Tunturi gör andra säsongen i Eskilstuna United och har varit lite på gränsen till startelvan. Det ser hon inte som en stressfaktor – utan som något lärorikt.

Möt den vänsterfotade finländskan i en stor intervju om lakrits, sönderklippta strumpor, det lätta löpsteget, vad fotbollen betyder för henne och varför hon inte riktigt har lyckats bli kompis med den finska grammatiken.


Julia har startat i nio av de 15 omgångarna hittills i OBOS Damallsvenskan. Om hon inleder i Hjärta United-matchen hemma mot Göteborg på lördag vet vi inte, men oavsett känner hon sig lugn.

- Detta har varit en utmärkt möjlighet för mig att förstärka min mentala styrka och jobba mer på den biten. Jag känner ingen stress utan litar på processen.

När hon kom inför 2018 var hon enda finländskan i United. Därefter har Tia Hälinen kommit och lämnat plus att Kaisa Collin anslöt till i år.

Jag har hört att de inte är så imponerade av hur du pratar finska …?

- Stämmer bra, typ! Jag växte upp i ett svenskspråkigt hem och började inte prata finska förrän jag var 15. Den finska grammatiken är från en annan planet så även om jag pratar flytande finska tenderar jag att böja orden fel och det kan låta väldigt roligt ibland.


En egenhet med Julia Tunturi handlar om fotbollsstrumpor, på det området kan hon förvandlas till en smärre sabotör genom att saxen kommer fram.

- Haha, ja. Jag har spelat med avklippta strumpor i flera år. Jag började använda tunnare strumpor (som samtidigt fungerar som halkstrumpor) för att bli av med skavsår. Ärligt talat så tror jag att det är en fix idé för mig.

Att Julia är vänsterfotad är en sak som gör att hon sticker ut lite på planen. En annan man som åskådare lätt noterar är att hon har ett väldigt lätt och ”flytande” löpsteg.

Var kommer det ifrån?

- Jag tränade och tävlade i friidrott som yngre. Jag har också spelat handboll i många år och tror att det är därifrån jag har fått min spänst.

Jag frågade dig efter en match i våras om du har blivit tuffare i ditt spel. Du gick in väldigt bestämt i närkamper den matchen minns jag.

- Jag har definitivt förbättrat min fysik sedan jag kom till Sverige. Skulle inte säga att mitt kännetecken i Finland var ”tuff i närkamper”, snarare tvärtom. I Eskilstuna har jag också förbättrat mitt försvarsspel och min taktiska förståelse för spelet.


Julia gjorde ett lysande inhopp i förra omgången borta mot Kungsbacka. Trots begränsad speltid hann hon med att göra en fin rush på vänsterkanten och assistera till Loreta Kullashis 3-0 och därefter kom även säsongens första fullträff för finländskan då hon satte Uniteds fjärde mål några minuter senare.

Dessutom är Julia mer eller mindre bofast i det finska landslaget och i det sammanhanget var hon nyligen med om något betydelsefullt.

- Ja, från och med i måndags har vi samma kontrakt som herrlandslaget. Jag är otroligt stolt över att få representera en nation och ett bollförbund som aktivt jobbar för att vi ska få ett mer jämlikt samhälle.

Vad betyder fotbollen för dig?

- För mig är fotbollen en chans att bygga upp min förmåga att jobba hårt och smart för det jag brinner för, att lära mig gå igenom motgångar och att tänka på laget före jaget. Men vad jag gillar mest är att det alltid finns saker jag kan utveckla, att jag varje dag kan jobba för att bli den bästa versionen av mig själv.


Julia, som för övrigt jobbar lite som massör i Eskilstuna, har fått se sitt United höja sig rejält under sommaren jämfört med våren. Tidigt på lördagseftermiddagen drar den sista tredjedelen av OBOS Damallsvenskan igång när tabelltvåan Göteborg kliver in på Tunavallen.

Vad känner du är främsta anledningen till att ni lyckats så mycket bättre på sistone?

- Det känns som att lagspelet börjat klicka mer. Vårt spel är mer stabilt genom alla lagdelar, från försvaret till målgörandet. Många spelare tar ansvar och vill avgöra matcher.

1-1 borta i våras, hur ska ni lyckas slå Göteborg nu?

- Genom att spela vårt eget spel, använda våra styrkor och jobba hårt.


Som traditionen bjuder får även Julia Tunturi, precis som lagkamraterna tidigare under året, avslutningsvis svara på Fem fotbollsfria frågor:

1. Stämmer ryktet att du älskar att dricka O’boy?

- Du borde ha frågat detta till Collin eller ”Felle” (Felicia Rogic) i stället, de älskar O’boy! Själv dricker jag det inte så mycket men det kan vara gott ibland.

2. Vilken annan människa skulle du vilja testa att vara i ett dygn och varför?

- Katrin Davidsdottir. Hon är en av de bästa inom crossfit. Dessutom är hennes coach känd för att fokusera på personers karaktär och mindset vilket jag är väldigt intresserad av.

3. Vilka tre egenskaper utmärker dig som person?

- Målmedveten, lojal och filosofisk.

4. Var finns egentligen det bästa godiset, i Sverige eller Finland?

- Definitivt i Finland! Jag saknar den finska lakritsen …

5. Vilken film tröttnar du aldrig på att se?

- Oj, vet faktiskt inte. Jag gillar Inception och The shawshank redemption (med svenska titeln Nyckeln till frihet). Dock kollar jag mycket på serier och är just nu besatt av tredje säsongen av Stranger things.

Stefan AlhagVad: Hjärta United-matchen Eskilstuna-Göteborg, omgång 16 i OBOS Damallsvenskan

När: Lördag 7 september klockan 13.45

Var: Tunavallen

Hur: Köp din biljett på https://eskilstunaunited.ebiljett.nu

Vuxen: 100 kr, pensionär/studerande: 60 kr (vid uppvisande av studentkort)

Säsongskort: Vuxen: 850 kr, pensionär/student: 550 kr, ungdomar 8-18 år: 350 kr

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup