• Stefan Alhag

Tidsoptimisten "Felle" tror på ny mästarskalp


Felicia Rogic har skaffat sig snudd på maximal allsvensk rutin de senaste säsongerna. Hon har varit på planen i varje omgång sedan 2016. Foto: Andreas Sandström/Bildbyrån

Felicia Rogic har spelat varenda allsvensk omgång sedan 2016.

Pålitlig där – och som person.

Men vår löpvilliga, snabba forward är inte alltid lika pålitlig och snabb när det gäller planering, till exempel av sitt eget bröllop.

”Felle” gör nu sin tredje säsong efter återkomsten från Piteå. Som ni kanske minns var det osäkert om hon skulle stanna i Eskilstuna United över 2020 då maken Filip fick kontrakt med en rysk klubb.

- Det var nära att jag följde med. Vi hade många diskussioner, jag och Filip och sedan jag tillsammans med United. Filip är min familj och det var jobbigt att besluta sig för den typen av distans, även om jag kände att jag inte var klar med fotbollen här.

Avståndet har löst sig nu eftersom Filip flyttat hem och nyligen blev klar för spel i AIK.


När vi intervjuade Felicia förra säsongen var hon nygift. Nu avslöjar hon att hennes anlag för att vara tidsoptimist skapade extra dramatik inför den stora dagen.

- Jag vill tro att jag är väldigt pålitlig, om man verkligen behöver mig, men jag har ganska dålig framförhållning och tänker ofta att ”det löser sig”. Alla som var inblandade i min och Filips bröllopsplanering förra året skulle nog skriva under på det. Ganska mycket fick lösas sista minuten …

Jag har förstått att du, Kaisa och Elin är rätt flitiga på att fika ihop. Vad diskuterar ni oftast och vad fikar du helst?

- Ja det stämmer, vi tillbringar en hel del tid ihop och har hunnit med en och annan diskussion. Vi snackar ganska lite fotboll faktiskt, det är skönt. Helst fikar jag hemma med vaniljmunkar eller nybakade bullar.

Enligt intervjun med Julia i fjol ska du även vara svag för O’boy?

- Haha, ja ett och annat glas efter träningen blir det. Så länge Anders har fyllt kylen med mjölk.

Om fikandet bidragit till att Felle varit rena rama stålkvinnan låter vi vara osagt. Men hon har inte missat en enda match från 2016 till 2019 och hittills i år. Hon har dessutom startat i alla, förutom 2017 då det blev ett antal inhopp i Piteå.

Hur har du hållit dig så hel och frisk trots en krävande spelstil?

- Väldigt svårt att säga. Jag har inte gjort något speciellt egentligen. Man kan inte slarva med fysiken och jag har aldrig varit rädd för att träna hårt. Efter många år på den här nivån lär man känna sin kropp, vad den behöver och vad den klarar av. Ser man tillbaka är jag tacksam för att jag kunnat spela så många matcher.

Löpkapaciteten är – och har alltid – varit en stor styrka hos Felicia och snabbheten är en flitigt omtalad egenskap.

Med tanke på att du både springer snabbt och mycket … om du skulle testa friidrott, vilken distans tror du att du skulle vara bäst på?

- Jag har ingen aning, vet knappt vilka distanser det finns att välja på. Men något kort, kanske 100 meter. Springer jag länge blir det för tråkigt, haha.

Närmast väntar en jättesvår utmaning när Felicias United tar emot Rosengård. Hon har själv ett förflutet i klubben, som då hette LdB Malmö.

Berätta vad du minns av den tiden nu!

- Om jag minns rätt tillhörde jag LdB (och var samtidigt utlånad till United) från hösten 2010 till våren 2012. Till en början bodde jag kvar i Eskilstuna. Jag var nere och tränade periodvis och var främst med i Malmös trupp på bortamatcherna. Inför mitt sista år på gymnasiet 2011/2012 flyttade jag dit. Jag fick mest spela i cupen och efter många minuter på bänken flyttade jag tillbaka till United. Förutom speltiden trivdes jag jättebra i Malmö. Det var en fin och professionell miljö bland spelare med otroliga meriter.


Vi som följer United har fått se ett lag med olika ansikten 2020. Vissa gånger har insatsen varit alldeles strålande, som när det blev vinst mot Rosengård borta, medan det andra gånger har varit slarvigt och till synes oinspirerat. Lita på att laget har försökt hitta svaret på varför det varit så.

- Tätt matchande och en annorlunda försäsong kan absolut spela sin roll, men det är ingen situation som är unik för oss, det gäller alla i serien. Det är svårt att säga vad anledningen är. Vore det en specifik sak hade vi åtgärdat det nu. Det gäller att orka hålla fokus, tro att vi kan vinna varje match men aldrig underskatta motståndaren.

Man kan nog lugnt räkna med att Rosengård analyserat vad som gick snett i förra mötet - alltså en revanschsugen serieledare på guldjakt. Vad talar då för er, Felicia?

- Eftersom vi vann första mötet vet vi att det inte är omöjligt att göra det igen. Rosengård är i en sits där varje poäng är viktig för guldet och det kan också vara en press. Vi tar emot dem på söndag med ett fint hemmafacit de senaste matcherna, vilket vi också kan hitta energi ifrån.

Och äntligen får vi ha publik på Vallen igen! Tror du att de 50 som dyker upp kan hjälpa er och ge extra kraft?

- Det vet jag att de kommer att göra och det ska bli jätteroligt att läktarna inte längre behöver vara helt tomma.

Stefan AlhagVad: Eskilstuna United-Rosengård, omgång 13 i OBOS Damallsvenskan

När: Söndag 30 augusti klockan 17.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup