• Eskilstuna United

United och Kommun i samarbete

På onsdagen skrevs ett avtal under av fotbollsklubben Eskilstuna Uniteds ordförande Anna Linnakallio och Thure Morin, förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen på Eskilstuna kommun. 12 december klubbades beslutet under arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde. Syftet med avtalet är att verka tillsammans för att få fler personer i jobb.


– Vi vill glidtackla arbetslösheten genom att tänka innovativt och att göra det här tillsammans med kommunen. Därför startar vi nu satsningen Work United som ett av flera ben inom hjärta United, säger Emre Gürler, CSR-ansvarig för Hjärta United samt ledamot i Uniteds styrelse.


Genom Work United skapas ett samarbete som ska leda till praktik, jobb eller utbildning.


– Det här är en unik möjlighet där vi både kan skapa jobb samt motverka segregation. Vi tar nu den här bollen som vi har fått från United och vågar tänka nytt och annorlunda. Det här är stort och känns otroligt viktigt, säger Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.


Avtalet som skrev under 12 december är ett så kallat IOP-avtal, vilket står för Idéburet Offentligt Partnerskap. Målet i det treåriga avtalet är att få minst 25 personer till jobb och få ut ungefär 100 personer i praktik under nästa år.


– Det är utifrån våra tidigare erfarenheter på förvaltningen, realistiska siffror, till och med lågt räknat, säger Fredrik Krait, områdeschef för arbete och försörjning, på arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.


Inom förvaltningen finns flera arbetsmarknadsenheter som kan bidra med expertkompetens och som dagligen också kommer i kontakt med personer som tidigare har stått långt ifrån arbetsmarknaden. Sedan ett år tillbaka finns också Kompetensgallerian med sitt yrkeshögskolecenter och inom kommunens vuxenutbildning finns en mängd olika utbildningar.


– Tanken är att våra 250 sponsorföretag inte bara erbjuds det sedvanliga som att till exempel få sin logotype på en spelartröja, utan att de även kan få visa sitt samhällsengagemang genom att vi också möjliggör matchmaking mellan företagen och personer med önskad kompetens. Genom Eskilstuna kommuns olika utbildningssatsningar kan vi också se till att klä på personerna den kompetens som kanske är den sista pusselbiten som måste på plats för att bli anställningsbar, säger Emre Gürler.


– Det här är ytterligare ett steg i det som vi gör redan idag och vi ser verkligen fram emot det här samarbetet och partnerskapet. Genom praktik kan personerna få visa framfötterna och det kan sedan leda till riktiga jobb, säger Fredrik Krait.


– Många av de arbetslösa har inte förutsättningar att själva komma i kontakt med företagen och synliggöra sin kompetens. Inom ramen av det här kan vi få nya möjligheter att matcha ut personer till företagen och vi får ett välkommet tillskott i vår verktygslåda för att bidra till fler i jobb, säger Thure Morin, förvaltningschef för arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen.


Eskilstuna United DFF vill göra gott även utanför fotbollsplanen, den tidigare satsningen på Ronjabollen är ett av flera bevis på det. Nu tas alltså ett nytt steg med Work United och samarbetet med Eskilstuna kommun.


– Det är en stor dag för United. Det känns bra att få vara med och bidra tillsammans med kommunen och ha möjlighet att göra skillnad, säger Uniteds ordförande Anna Linnakallio.För mer information, kontakta:

Marie Svensson (S), ordförande i arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden, 070-086 65 20, marie.svensson@eskilstuna.se


Emre Gürler, CSR-ansvarig och styrelseledamot i United, 073-971 47 04, emre@eskilstunaunited.se


Fredrik Krait, områdeschef Arbete och försörjning, arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen, 070-086 27 60, fredrik.krait@eskilstuna.se  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup