• Stefan Alhag

United värvar lovande backen Emma Östlund


Emma Östlund i duell med Felicia Rogic under årets seriepremiär. Efter årsskiftet blir de lagkompisar sedan mittbacken Emma skrivit på för tre år med Eskilstuna United. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån

Eskilstuna United fortsätter att förstärka truppen.

Senaste tillskottet är talangfulla mittbacken Emma Östlund, nyligen prisad för Årets genombrott, som tar klivet över från KIF Örebro och har skrivit på för tre år (2+1).

- Jag känner mig sugen på att prova någonting nytt efter fyra år i Örebro då tyckte jag att Eskilstuna var ett bra alternativ, säger 20-åringen.


Tränaren Magnus "Munken" Karlsson om det senaste tillskottet i truppen:

- En modern back som litar på sina färdigheter och sitt beslutsfattande. Välutbildad försvarsspelare som är bekväm med att spela en mot en och läser spelet bra tack vare sin spelförståelse. Emma har stor potential och jag är väldigt nöjd att hon kommer till United för att bli bättre.


När hemsidan intervjuar Emma är hon nyss hemkommen från en veckas landslagsläger med U23-truppen.

- Ja, man fick lägga säsongens sista krafter där, säger hon som under tisdagen tog en sväng till Eskilstuna och Tunavallen för att skriva på kontraktet.

Karriären startade i Adolfsberg och via ÖSK Söder kom hon till KIF Örebro där det blev allsvensk debut 2017.

- Sedan åkte jag på en korsbandsskada året efter och det gjorde att jag missade stor del av 2019 också.


När Emma kom tillbaka har hon dock varit given i backlinjen och så även i år, där de enda två missade matcher berodde på en stukad fot.

- Jag har nästan alltid spelat mittback även om jag provade på att vara innermittfältare i ÖSK Söder ett tag.

Främsta styrkor och svagheter?

Jag gillar att hålla bollen längs marken och skulle säga att uppspelen och spelförståelse är två av mina främsta styrkor plus att jag gillar att kommunicera mycket med lagkompisarna. Fysiken är något jag jobbar på att förbättra.

Gillar du att gå med upp i offensiven också? Jag noterar att du gjorde ditt första allsvenska mål den gångna säsongen.

- Ja, jag har gått upp på nästan alla hörnor och det var med en nick på hörna som jag gjorde mitt mål, säger den 174 centimeter långa och högerfotade mittbacken som nyligen fick pris som Årets genombrott på Sportbladets damallsvenska gala.


Emma Östlund. Foto: Jonas Hillgren/Bildbyrån

Hennes ambition är att flytta till Eskilstuna när det är dags att dra igång den gemensamma träning efter nyår. Givetvis beroende på hur smidigt det går att hitta lägenhet, annars är pendling från Örebro inget avskräckande alternativ för Emma Östlund.

Att Örebro ju faktiskt tog en bättre tabellplacering än United i år, var det alls en faktor när du tänkte igenom klubbvalet?

- Nej. Alltså, det är klart att man tittar på sånt också men det var ingenting avgörande för mig. Jag har funderat igenom det här ordentligt och Eskilstuna kändes rätt.

Hon känner redan några av de nya medspelarna.

- Nya målvakten Emma Holmgren är jag bekant med efter att vi varit på några landslagsläger ihop. Känner även Emma Engström från tidigare läger och främst Elin Rombing då vi spelade med varandra förra året när hon var utlånad till Örebro. Genom Elin och läger har jag lärt känna några i laget.

Munken säger avslutningsvis:

- Emma är en spelare vi följt noga och ganska länge. Vi listade henne redan under 2019 som en spelare i regionen med stor potential. Under årets säsong har hon tagit ytterligare steg i sin utveckling och jag ser verkligen fram emot fortsättningen.

Stefan Alhag

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup