• Stefan Alhag

United vann – och fick igång målskyttet


Fanny Andersson (till vänster) och Tia Hälinen (höger) gjorde mål på var sin framspelning från Loreta Kullashi. Foto: Morgan Nyberg Boussard

I våras: Två mål på sju matcher.

I höstpremiären: Två mål inom sju minuter – och seger mot starka Linköping.

- Nu lossnar det, säger dubbla assistläggaren Loreta Kullashi.


Det hjälpte inte att Linköping kom med fyra svenska VM-spelare varav tre från start (Stina Blackstenius, förmodat småskadad, byttes in sista 20).

Efter en avvaktande första halvtimme exploderade nämligen United och de 2 379 åskådarna. Först i 30:e minuten när Loreta Kullashi slog ett inlägg från vänster. Bollen passerade många i straffområdet innan Tia Hälinen dök upp och petade in 1-0.

- Jätteskönt och viktigt för självförtroendet. När vi gjort så få mål blir det lätt att man funderar på det, säger ”Lorre”.


Hon stod sju minuter senare för matchens absoluta höjdpunkt i det häftigaste anfallet. Linköping hade en hörna men United tog bollen och spelade upp den snabbt till Kullashi på vänstersidan vid mittlinjen.

På andra kanten kom Fanny Andersson forsande som en racerbil.

- Jag hörde att alla ropade ”Fanny” och vi har pratat mycket om att vi måste byta kant i såna lägen, berättar Loreta.

Undertecknad och övriga som hade turen att sitta i rätt vinkel på läktaren kunde se den lilla luckan där passningen behövde läggas. Kullashi prickade nålsögat perfekt, med rätt båge och skruv och samtidigt med helt rätt hastighet, Fanny blev fri och avslutade kyligt till 2-0 inför ett mäktigt publikjubel.

- Väldigt skönt, jag känner både lättnad och glädje. Det första målet gav oss den lilla extra energin och nu slipper vi tjatet om att vi inte gör några mål. Det viktigaste i dag var att många spelare presterade årsbästa, säger nöjde tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.


2-0 stod sig till pausen och även om stjärntäta Linköping höjde sig efter sidbytet så kom man aldrig närmare än Frida Leonhardsen Maanums skott som Emelie Lundberg lyckades styra över med hjälp av ribban. Särskilt många fler heta lägen skapade inte gästerna.

- En väldigt stark laginsats och skönt för oss att visa att vi är bättre än tabellen visar, säger kanadensiska vänsterbacken Shannon Woeller, välförtjänt utsedd till Uniteds bästa för kvällen.

Hon hade lite specialuppdrag att hålla koll på förra Unitedprofilen och VM-bronsmedaljören Mimmi Larsson, något Woeller gjorde alldeles charmant bra. Mimmi förblev osynlig från början till slut.

- Kul att ställas mot henne eftersom vi spelade ihop förra säsongen, säger Shannon.

Och du gick väl segrande ur en mot en-duellen, va?

- Ja, vårt lag vann ju matchen, så … svarar Shannon med ett leende.


Men många i United övertygade som sagt och Munken ville lyfta fram två kämpar på mittfältet:

- Lisa (Dahlkvist) var väldigt duktig liksom (Halimatu) Ayinde, de betydde mycket.

Många hade nog väntat sig mer av Linköping, gjorde ni dem dåliga?

- Vi presterade bra mot dem i fjol och även nu. Det kändes som att vi fick fatt på dem och vi har väl hittat ett sätt att stänga ner deras anfallsspel ganska effektivt.

Publiken avslutade med taktfasta applåder för att hylla United och de flesta njöt nog både av hemmalagets prestation och den härliga sommarkvällen denna måndag.

Härnäst väntar bortamatch mot Djurgården till helgen.

Stefan Alhag


Matchfakta

Eskilstuna United-Linköping 2-0 (2-0)

1-0 (30) Tia Hälinen, 2-0 (37) Fanny Andersson.

Varning, United: Fanny Andersson, Linköping: Filippa Angeldal.

Domare: Tess Olofsson.

Publik: 2 379.

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup