• Stefan Alhag

Uniteds största seger hemma i Allsvenskan


Fanny Andersson (till vänster) satte de två sista fullträffarna i målfesten 5-0. De tre första hade Julia Tunturi fixat innan hon fick kliva av efter en otäck smäll mot huvudet. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Det gick knappt att sätta en snyggare punkt för hemmaspelet i OBOS Damallsvenskan 2019.

Eskilstuna United mosade Kristianstad med 5-0 och tog föreningens största seger på Tunavallen i landets högsta serie.


Det kom 1 198 åskådare den kyliga lördagskvällen men vi törs lova att de kände att det var värt besväret att ta sig till Tunavallen. Det började direkt genom aftonens huvudfigur Julia Tunturi.

I tredje minuten nickade hon distinkt in 1-0 på Sonia Ngozi Okobis inlägg.

I 28:e minuten ångade hon fram på vänstersidan och pricksköt in 2-0 och i minut 44 satte Julia, som ju förlängde kontraktet med Eskilstuna tidigare under veckan, lika säkert 3-0 efter ett inspel från Fanny Andersson.

- Det jag minns är att jag hade ganska mycket yta vid alla målen och ingen stress, berättar finländskan efteråt när hon trots succén inte mår särskilt bra.

Förklaringen? En otäck smäll just före pausen. Julia vann en nickduell men skallades rakt på näsan av en motståndare, blev liggande en stund, kunde gå av för egen maskin mot omklädningsrummet men förmådde inte spela vidare efter pausen.

- Jag tror att det är en hjärnskakning. Jag har aldrig haft någon förut men jag känner att det här är något konstigt.

När hemsidan pratade med henne väntade hon på att få snacka med läkaren efter att ha fått priset som Uniteds bästa för aftonen.

När gjorde du tre mål i samma match senast?

- Oj, det minns jag inte. Kanske när jag var 10 år eller så …


Men även om Julia hade klivit av var målkalaset inte slut. Då passade i stället Fanny Andersson på att ta över. Hon satte 4-0 med ett fint lobbskott i minut 48 och rullade lätt in 5-0 i en helt öppen bur i den 62:a minuten.

I tabellen skiljde bara en poäng och en placering mellan lagen inför matchen. Men på konstgräset var det stor klasskillnad och United fick gruvlig revansch på 0-3-förlusten i Skåne i våras.

5-0 var inte ens i överkant, det kunde snarare ha blivit mer. Till exempel hade Felicia Rogic ett skott i ribban, en av flera övriga chanser för ett mycket fint spelande United.

- Ja, i kväll var det väldigt trevligt att vara tränare. Jag är nöjd med allting egentligen, särskilt den första halvleken var jättebra. I andra trodde vi väl att de skulle försöka komma in i det men när vi satte 4-0 tidigt blev det aldrig så, summerar tränaren Magnus ”Munken” Karlsson.

Vi noterade också allsvensk debut för anfallaren Nor Mustafa som byttes in mot slutet plus att Felicia Rogic före avspark prisades som Årets Unitedspelare.


Uniteds största allsvenska seger är 6-0 borta mot Linköping för ett par år sedan. Hemma hade man slagit AIK med 5-1 under silveråret 2015 men det här var alltså den största segermarginalen på Tunavallen på sex (snart) fullbordade säsonger i högsta serien.

United slutar därmed sämst fyra i tabellen i år.

Om söndagens resultat blir de rätta, lever chansen att bli trea, och kanske till och med tvåa, ända till avslutningen mot Växjö borta.

Stefan Alhag


Matchfakta

Eskilstuna United-Kristianstad 5-0 (3-0)

1-0 (3) Julia Tunturi, 2-0 (28) Julia Tunturi, 3-0 (44) Julia Tunturi, 4-0 (48) Fanny Andersson, 5-0 (62) Fanny Andersson

Varningar, United: Matilda Plan, Kristianstad: Josefine Rybrink

Domare: Sara Wiinikka

Publik: 1 198

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup