• Stefan Alhag

Veganen "Cozy" redo för mer efter debuten


Målvakten Cosette Morché har nu fått prova på spel i högsta serien i Sverige och är imponerad av främst tempot och spelarnas teknik här. Foto: Morgan Nyberg Boussard

Förra sommaren kom Cosette Morché till Eskilstuna United och i söndags fick hon debutera i OBOS Damallsvenskan.

Inför hemmamötet med Vittsjö på lördag ger hemsidan er chansen att lära känna målvakten bättre. Till exempel får vi veta vad som får henne att ”fuska” lite med sin i övrigt veganska kost, hur det går att lära sig svenska och vad som överraskat henne mest fotbollsmässigt i Sverige.


Att debuten i högsta serien dröjde ungefär ett år kom inte som någon överraskning för den 23-åriga bollmotaren från USA.

- Nej, när jag kom till Sverige i juli i fjol sa Munken att jag inte skulle räkna med mycket spel direkt utan att jag främst skulle utveckla mig till säsongen efter. Nu blev den ju lite annorlunda med tanke på covid-19 men jag har jobbat hårt och känner mig redo.

När du då fick veta att du skulle starta mot Linköping i söndags, var du nervös och hur tyckte du det gick för egen del?

- Nja, inte så nervös, mer exalterad. Bland annat för att jag även hade fått spela mot Linköping på försäsongen. Jag tycker att det gick ganska bra och var nöjd med hur jag fördelade bollarna och hur jag kommunicerade. Jag hade trott att jag skulle få göra mer men lagkamraterna gjorde ett väldigt bra jobb med att försvara så det blev inte särskilt många räddningar.


United tog dock, som ni säkert vet, ingen poäng. Linköping vann med 1-0 efter ett mycket välplacerat och till synes otagbart skott av Frida Maanum.

Vad har överraskat dig mest med hur den svenska fotbollen är?

- Det kanske inte var en överraskning, men jag är i alla fall väldigt imponerad över tempot här och att många spelare är så tekniska och luriga med bollen. Jag har själv jobbat hårdast med att bli säkrare i just spelet med fötterna och precisionen när jag distribuerar bollar.

Bortsett från fotbollen, något du förvånats över med Sverige?

- Ja, hur länge det var ljust ute på sommaren och hur lite solljus det var här på vintern.


Cozy, som hon vill bli kallad, är från Lawrenceville i delstaten Georgia och hade senast spelat i Texas A&M innan hon valde United och därmed för första gången besökte Europa.

Vad saknar du mest från USA?

- Familjen och mina vänner förstås, även min bil och mina katter. Åh, plus den väldigt goda mexikanska maten vi har där hemma.

Apropå mat hörde jag att du är vegan?

- Ja, det stämmer. Jag har ätit vegansk kost sedan januari.

Men du sägs ändå äta sushi …?

- Ja … någon gång då och då brukar jag unna mig själv lite sushi. Jag tycker att alla förtjänar tillåtelse att ha en ”cheat day” med jämna mellanrum, haha.


När man pratar med någon från USA är det svårt att helt bortse ifrån den minst sagt kontroversielle presidenten där. När vi passar på att fråga hur Cosette ser på högsta bossen i hennes hemland väljer hon ett kort men ändå rätt tydligt svar.

- Vi kan säga så här, jag är ingen supporter av president Trump och glad över att det är dags för ett nytt val i november.

Företeelser som 187 centimeter långa Cosette gillar mycket mer är, enligt information vi fått fram, fjärilar och tv-serien Suits.

- Ja, det stämmer. När det gäller fjärilar finns det egentligen ingen särskild historia. Vem gillar inte fjärilar, liksom?

- Suits är en serie jag följer just nu och jag brukar försöka titta på avsnitten samtidigt som vänner och familj ser de avsnitten i USA. Det gör att jag känner mig lite mer sammankopplade med dem.


Tolv månader efter att Cosette Morché anlände till Eskilstuna för första gången medger hon att det har gått sådär med att lära sig det svenska språket. Hennes favoritord är ett vi hört från tidigare importspelare i United.

- Det är fika! Varje gång jag hör någon säga det blir jag taggad för att få äta något gott. Annars är de flesta svenska ord jag kan sådana jag har hört på planen. En hel del av dem kanske jag inte ska repetera här … Att lära mig språk har aldrig varit någon styrka för mig men jag försöker så gott jag kan med svenskan.


Nästa uppgift för United är alltså Vittsjö på Tunavallen på lördag eftermiddag. Skånelaget skrällde positivt i fjol och låg länge med i den absoluta toppen men har fått en mycket tyngre start i år med endast en poäng och ett par korsbandsskador.

Vem som står mellan stolparna i hemmaburen då återstår att se, Cozy är i alla fall redo om hon får förtroendet igen.

- Ja, absolut och jag hoppas givetvis få chansen. Vi är väldigt segersugna nu efter två förluster och jag är övertygad om att alla kommer att göra allt för att fixa tre poäng.

Stefan Alhag


Vad: Eskilstuna United-Vittsjö, omgång 6 i OBOS Damallsvenskan

När: Lördag 25 juli klockan 15.00

Var: Tunavallen, matchen sänds på sportbladetplay.se

  • White Facebook Icon
  • White Instagram Icon
  • White Twitter Icon
  • White YouTube Icon
  • White RSS Icon

#ESKILSTUNAUNITED

OM ESKILSTUNA UNITED

Eskilstuna United DFF bildades den 29 september 2002 då fotbollklubbarna Slagsta IK och Tunafors SK slogs samman och bildade Eskilstuna United DFF.

BESÖKSADRESS

Årby IP, Årbygatan 4
63344 Eskilstuna

POSTADRESS

KONTAKTA OSS

Tel: 073-038 57 90

kansli@eskilstunaunited.se

Eskilstuna United DFF
Årbygatan 4
63345 Eskilstuna

Foto på Tunavallen taget av Jim Ahlerup